Zabilježen porast koncentracije polena u zraku: Izdate i preporuke za ugrožene kategorije

1
Radiosarajevo.ba
Zabilježen porast koncentracije polena u zraku: Izdate i preporuke za ugrožene kategorije
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Vilsonovo šetalište u aprilu

Stabilizacijom vremenskih prilika, u narednom periodu očekuje se povećana koncentracija polena drvenastih biljaka u vazduhu, ali i polena trava, saopštavaju iz Centra za ekologiju i prirodne resurse Akademik Sulejman Redžić.

Osobama koje pate od alergija se preporučuje da izbjegavaju parkovske površine s drvenastim biljkama, te da svoje slobodno vrijeme provode u okviru visokoplaninskih ekosistema.

Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru porodične medicine.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Osobama koje su osjetljive na polen se preporučuje da redovno prate koncentraciju polena u vazduhu, kao i vremensku prognozu. Izvještaji monitoring polena na području Kantona Sarajevo se kontinuirano objavljuju na linku.

Kao preventivne mjere zaštite preporučuje se i sljedeće:

  • Kada je koncentracija polena visoka, zatvorite prozore i vrata kako biste spriječili ulazak polena u vaš dom ili automobil.
  • Koristite klima uređaj. Klima uređaj može biti koristan u smanjenju količine polena u vazduhu. Međutim, važno je redovno održavati klima uređaj i zamijeniti filtere kako bi se osiguralo da se polen ne nakuplja u filterima.
  • Nosite zaštitnu opremu. Ako morate boraviti na otvorenom u vrijeme kada je nivo polena visok, nosite masku za lice i naočale kako biste smanjili izloženost polenu.
  • Perite kosu i odjeću nakon boravka na otvorenom. Nakon boravka na otvorenom u vrijeme kada je nivo polena visok, operite kosu i odjeću kako biste uklonili polen sa sebe.
  • Ne sušite odjeću na otvorenom. Ako ste alergični na polen, izbjegavajte sušenje odjeće na otvorenom, jer će se polen zadržati na vašoj odjeći.
  • Posavjetujte se s ljekarom. Ako imate simptome alergije na polen, posavjetujte se sa svojim ljekarom o mogućnostima liječenja alergije.

Prema podacima Centra za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić, u zraku na području Kantona Sarajevo posljednjih dana je prisutan polen breze, topole, vrbe, tise, čempresa i borova.

Kvalitativno-kvantitativnom analizom i specifičnim metodama koje se koriste u monitoringu polena, a usljed nepovoljnih vremenskih prilika, utvrđena je niska do umjereno visoka koncentracija polena u vazduhu.

Kako ističu iz Centra, atmosferske prilike igraju veoma važnu ulogu u širenju, kao i smanjenju i povećanju koncentracija polena u zraku. Značajni faktori su temperatura, padavine, vlažnost zraka i vjetar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije