Višestruka korist / Šest namirnica koje će vam pomoći u jačanju imuniteta

12. 09. 2017. u 22:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 25

Istraživanja su pokazala da određena hrana više koristi čovjekovom organizmu.

A ovih šest namirnica vam pomažu da osnažite organizam i ojačate imunitet.

Jogurt

Redoviti unos dobrih bakterija koje se nalaze u jogurtu djeluje blagotvorno na zdravlje crijeva i cijeli imunitet.Studija Univerziteta u Beču je pokazala da 2 dcl jogurta na dan povećavaju rezerve vitamina D, što također snižava rizik od upala.

Kokošija supa

Ona ne liječi samo upaljeno grlo, već osigurava hidratizaciju tijela i obiluje nutrijentima koji aktiviraju imunitet. Najvažniji učinak kokošje supe je izbacivanje sekreta iz bronhija.

Gljive

Gljive su bogate selenom, B vitaminom i antioksidansima, a studije pokazuju kako potiču proizvodnju bijelih krvnih zrnca zaduženih za borbu s bakterijama i virusima. Možete ih jesti u salatama, s tjesteninom, jajima, na pizzi ili s mesom - važno je samo da ih jedete.

Brokula

Ovo superpovrće obiluje vitaminima A i C te antioksidansima. Najbolje je jesti tek kratko obrađenu u vrućoj vodi, a može se jesti i sirova kao dodatak salatama.

Srdele

Srdele su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje dokazano smanjuju rizik od nastanka raznih upala u tijelu jačajući imunitet. Osim srdela, odličan su izbor tuna, pastrva i losos, a u sezoni gripe treba pojačati unos riba.

Čaj

Najbolje je odlučiti se za zeleni ili crni čaj, koji obiluju polifenolima i flavonoidima te uništavaju slobodne radikale. Katehini iz čaja čak i dokazano ubijaju viruse te imaju djelovanje poput interferona. U sezoni gripe pojačajte unos na dvije šoljice čaja na dan.

NEMA KOMENTARA