Najvažniji znakovi koji pokazuju da ste u zdravoj vezi

Radiosarajevo.ba
Najvažniji znakovi koji pokazuju da ste u zdravoj vezi
Kako definirati zdrav i kvalitetan odnos između dvoje ljudi koji se vole?

O toj bi se temi moglo naširoko raspravljati jer svatko ima svoje zahtjeve i kriterije koji moraju biti ispunjeni u ljubavnoj vezi s drugom osobom, no ipak postoje neki znakovi koji dokazuju da se nalazite u zdravom odnosu.

Definicija dobrog odnosa ovisi i o tome što tražite od veze, no ako želite dugotrajnu vezu punu ljubavi, onda bi trebali biti prisutni neki od sljedećih znakova.

Oboje ste puni poštovanja

Uzajamno je poštovanje jedan od najvažnijih znakova koji potvrđuje da je riječ o zdravom odnosu. Ako vi poštujete njega, ali i on vas, slobodno možete krenuti naprijed prema zajedničkoj budućnosti. No ako vas vaš partner vrijeđa ili vas poštuje manje nego vi njega, onda biste dobro trebali razmisliti je li veza uistinu vrijedna truda.

Uzbuđeni ste što ćete vidjeti jedno drugo

Kad ste u zdravom odnosu ne možete dočekati da vidite jedno drugo. Činjenica da vam je dobro i kada ste sami, ali je ipak ljepše kada ste sa svojim partnerom govori da vam je stalo do vašeg partnera.

Postoji hemija

Daleko od toga da je seks najvažnija stvar u vezi, ali budimo realni – svima nam je itekako bitan. Ako među partnerima nema iskre, teško da će se veza održati u budućnosti.

Iskrenost

Zdrava se veza ne može graditi na lažima, a istina ionako uvijek izađe na vidjelo, prije ili kasnije. Dakle, budite iskreni i otvoreni prema svom partneru ako želite kvalitetnu i zdravu vezu, a isto biste trebali očekivati i s njegove strane.

Ne dramatizirate

Nemoguće je održavati zdravu vezu ako stalno oko nečega paničarite i dramatizirate. Sve se može riješiti razgovorom, a ako vam veza predstavlja opterećenje s kojim se teško nosite, onda biste dobro morali razmisliti je li to ono što uistinu želite.

Lično zadovoljstvo

Ukoliko niste zadovoljni sami sa sobom, teško da će vam nova veza pomoći da se osjećate bolje. Nakratko možda da, ali na duže staze zasigurno ne. Bez obzira na to kako divan bio vaš muškarac, ako se ne osjećate dobro u vlastitoj, koži teško da će se to promijeniti ako sami ne poduzmete nešto. Dakle, potrebno je da oboje budete sretni i zadovoljni sami sa sobom kako biste mogli graditi zdravu vezu koja će vas oboje dodatno usrećiti.

Uživate u trenutku, ali razmišljate i o budućnosti

Nije da morate stalno razmišljati o budućnosti jer svi znamo koliko je važno biti svjestan sadašnjeg trenutka. Ipak, ako ste se uhvatili da razmišljate o zajedničkoj budućnosti s vašim dragim to je itekako dobar znak.

Pazite jedno na drugo

Kad oba partnera paze jedno na drugo, to je znak da im je stalo, a time i jedno drugom pružaju osjećaj sigurnosti. Kombinacija brige i sigurnosti ima značajan pozitivan učinak jer kada ste oboje sigurni da jedno drugom želite samo najbolje, svi osjećaji sumnje i nesigurnosti nestaju. Predanost i briga o partneru vrlo je dobar znak kvalitetne i zdrave veze.

Spremni ste na kompromis

Da bi veza mogla normalno funkcionirati, oba partnera trebaju prihvatiti osobine onog drugog, kako dobre tako i loše. Spremnost na kompromis je preduvjet za zdrav odnos bez čestih konflikata. Ako svatko tjera po svom bez popuštanja, to ne može završiti dobro. Jednom kad naučite prihvatiti kompromis, to je znak da veza ide u dobrom smjeru.

Zabavno vam je kad ste zajedno

Bez obzira na to koliko vremena provodili zajedno, nikad vam nije dosadno jer oboje uživate u zajedničkom druženju. Uostalom, vaš bi vam partner trebao biti i prijatelj s kojim ćete moći podijeliti svoje najsretnije trenutke. Ako pouzdano možete tvrditi da je svaki trenutak proveden s vašim partnerom, bez obzira na to što radili, ispunjen i zabavan, onda možemo reći da je riječ o zdravom odnosu.

Nezavisnost

Iako bi trebali biti u mogućnosti osloniti se na svog partnera u svakoj situaciji, ipak je potrebno zadržati dozu neovisnosti i slobode. Bez obzira na to koliko je dobar odnos, to ne bi smjela biti jedina značajna veza u vašem životu. Oboje bi trebali uživati u druženju s prijateljima te ponekad raditi stvari koje ne uključuju vas oboje. Dakle, dobar je znak ako se vaš cijeli život ne svodi samo na ljubavnu vezu.

Ravnopravnost

Dobra bi se veza trebala temeljiti na ravnopravnosti. U zdravom odnosu nema mjesta dominaciji i šefovanju jer ako jedna osoba preuzme glavnu ulogu kod donošenja odluka onda to ne ostavlja prostora za mišljenje onog drugog. Da bi se odnos mogao kretati u pravom smjeru, važno je da partneri zajednički donose odluke.

Podrška

Vaš se partner ne mora uvijek složiti s vašim mišljenjem i postupcima, no važno je da znate da ćete uvijek imati njegovu podršku bez obzira na sve. Uostalom, podrška je jedan od glavnih razloga zbog kojih gradimo odnose pa bi to trebao biti jedan od prioriteta kada je riječ o stvarima na kojima se temelje ljubavne veze.

Stabilnost

Jedna od glavnih karakteristika zdravog ljubavnog odnosa je stabilnost. Oba bi partnera trebala znati što mogu očekivati od svoje veze, bez straha od onog što dolazi u budućnosti. Ako vaš ljubavni odnos predstavlja stabilnu konstantu u vašem životu bez negativnih iznenađenja, trebali biste biti zadovoljni gdje se nalazite sa svojim partnerom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije