Šef elitnog njujorškog restorana otkrio kako napraviti picu koja ne deblja

Radiosarajevo.ba
Šef elitnog njujorškog restorana otkrio kako napraviti picu koja ne deblja
Pixabay / Ilustracija
Autor knjige "The Pizza Diet, Eat This, Not That!", kuhar Pasqualle Cozzolino otkriva najzdraviji način za smanjivanje kalorija jednog od omiljenih jela u svijetu, bez 'žrtvovanja' njegovog ukusa.

1. Napravite što tanju koru. Osim što je krcato kalorijama i naglo podiže nivo inzulina u krvi, tijesto od belog brašna nema mnogo nitrijenata. Dobar izbor bilo bi i tijesto napravljeno od integralnog brašna.

2. Sjecite picu na manje komade. Na taj način ćete izbjeći prejedanje.

3. Smanjite količinu sira. Ukoliko ne možete da ga izbacite u potpunosti, pospite picu kašikom parmezana (sadrži samo 22 kalorije).

4. Uklonite višak masnoća. Ukoliko se na povšini pice pojavi ‘barica’ od kačkavalja, pokupite masnoću salvetom. Vjerovali ili ne, na ovaj način možete da smanjite do 40 posto kalorija.

5. Izbjegavajte suhomesnate proizvode. Umesto njih, najbolje bi bilo da napravite ‘mediteransku’ picu, sa crnim lukom, povrćem (paradajz, paprike) i maslinama.

6. Dodajte začine. Poznato je da chilli paprika i svjež crni biber ubrzavaju metabolizam.

7. Ukoliko ste naručili picu, ne konzumirajte je iz kartonske kutije. Umjesto toga, poslužite hranu u malim tanjirima. Istraživanja Tehnološkog instituta u Georgijisu pokazala da konzumiranjem hrane u velikim tanjirima ljudi unose do 22 posto više kalorija, prenosi Business Insider.

Inače, Cozzolino je šef elitnog njujorškog restorana Ribalta a u ovoj knjizi je pisao kako je izgubio kilograme jedući omiljena jela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije