Zašto za današnji ručak ne napraviti pizzu: Evo odličnog recepta

Radiosarajevo.ba
Zašto za današnji ručak ne napraviti pizzu: Evo odličnog recepta
Pixabay / Ilustracija / Pizza
I danas razmišljate kao i svakog prethodnog dana šta pripremiti za ručak. Za one koji rade i zaglave u poslijepodnevnoj gužvi najbolje su opcije brza variva.

Iako mnogi misle kako je pizzu najjednostavnije napraviti, to i nije baš istina.  Ali da će se svi ukućani obradovati, hoće. Zato čim stignete kući, potkuhajte tijesto i ostavite da odstoji. 

Za to vrijeme se možete raspremiti, možda kratko predahnuti uz kaficu i početi sjeckati sastojke za pizzu.

Sastojci za 2 osobe: 

350 grama glatkog brašna
20 grama suhog kvasca
2 kašike maslinovog ulja
3 kašike tople vode (za kvasac)
200 ml tople vode (za tijesto)
5 grama šećera
5 grama soli
200 ml paradajz sosa
200 grama salame ili suhog mesa
200 grama sira (mozzarelle ili bilo kojeg topljenog)
šampinjoni po vašem izboru
origano
sušeni bosiljak

Za one koji vole povrće a vrh možete nasjeckati, papriku, tikvicu, luk...

Postupak: 

Za početak u posebnu posudu stavite kvasac, malo šećera, soli i toplu vodu. Ostavite nekoliko minuta. Zatim u brašno dodajte maslinovo ulje i mješavinu od kvasca. Zamijesite tijesto i ostavite da nadođe.

Kada tijesto bude spremno, razvaljajte ga u obliku tepsije koju ćete koristiti, premažite sosom od paradajza i polako dadajte ostale sastojke.

Pecite u zagrijanoj pećnici prvo 3-5 minuta na 250, a onda smanjite na 200 stepeni dok ne porumeni, ne više od 15 minuta. 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije