Sedam zanimljivih činjenica o jajima koje će vas iznenaditi

Radiosarajevo.ba
Sedam zanimljivih činjenica o jajima koje će vas iznenaditi
Foto: Kurir / Ilustracija

Mislite da znate sve o jajima, osim o mnogo varijanti za njihovu pripremu?

Ispostavilo se da ono što se krije u ljušturi ima više tajni nego što smo mislili. Evo bar 7 zanimljivih činjenica o jajima koje će vas iznenaditi.

1. Jaje se ne čuva u frižideru

Protivno opće prihvaćenom shvatanju, jaja se ne čuvaju u frižideru. Zašto? Zato što su ona prirodno pokrivena zaštitnom folijom koja smeta bakterijama da uđu.

2. Ljuska ima pore

Ljuska jajeta ima pore i zbog toga, kada se stavi u zamrzivač, ono može da upija sve mirise. Vjerovatno vam se dešavalo i znate da to nije prijatno uopšte. To je onda još jedan razlog da izbjegavate da stavljate jaja u frižider. 

3. Žumance se konzumira u roku od 24 sata

Ne možete da uradite ništa sa razbijenim jajetom. Razbijeno, to je omiljeno mesto mikroba. Nemojte ga stavljati u čašu ili tanjir dok ga ne pripremite. Sirovo žumance treba da se konzumira u roku od 24 sata - ne više.

4. Svaki broj znači nešto

0, 1, 2 ili 3... svako prodato jaje treba da ima broj na ljusci, da bi informisalo potrošača o načinu gajenja kokoške, koja ga je snijela. Broj 0 znači da je jaje proizvod sa biološke farme, 1 - da je kokoška gajena na otvorenom, 2 - kokoške nisu bile u kavezu, ali su u zatvorenim prostorima i 3 da je kokoška odrasla u kavezu.

5. Jaja nemaju istu boju, zašto...

U nekim zemljama jaja su bež, u drugima su najčešće bijela. Kod nas ima i jednih i drugih, ali najviše je onih tamnijih. Boja jaja nema nikakve veze s kvalitetom. Boja zavisi od rase koke nosilje.

6. Nikada ne perite jaja

Često se dešava da su neka prljava. Ali ne treba da se plašite, ljuska sprječava da prljavština uđe u jaja. Ako perete jaja, vi skidate zaštitnu barijeru i rizik od prljavštine će postati veliki.

7. Provjerite je li jaje svježe, a da ga ne razbijete

Dovoljno je da ga potopite u čašu s vodom. Ako potone, znači da je svježe, ako je na sredini, treba da ga konzumirate brzo, ako pliva slobodno, nije odgovarajuće za konzumiranje, piše Bonapeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije