Savršenog okusa: Recept za finu prhku pitu s jagodama

0
Radiosarajevo.ba
Savršenog okusa: Recept za finu prhku pitu s jagodama
Foto: Coolinarika / Ilustracija / Pita od jagoda

Jagode su mnogima omiljeno voće. Međutim, njihova sezona zapravo je jako kratka i baš je sada pravo vrijeme da je iskoristite maksimalno.

Najviše se jedu svježe, ali postoji i čitav niz deserata koje možete obogatiti jagodama.

Danas vam donosimo recept za finu pitu koja će sigurno oduševiti sve ljubitelje ove ukusne i slatke voćke.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Sastojci za tijesto pite:

  • 300 g brašna 
  • 150 g maslaca
  • 1 kašika kiselog vrhnja
  • 1 manje jaje
  • 50 g šećera

Sastojci za filu:

  • 300 g jagoda
  • 50 g šećera
  • 1 velika kašika limunovog soka

Priprema pite od jagoda:

Pomiješajte brašno sa šećerom. Hladni maslac narežite na manje kockice i ubacite u brašno pa prstima dobro razmrvite. Također možete brašno i maslac staviti u blender ili multipraktik pa ih tako obraditi. Zatim ubacite jaje i kiselo vrhnje te umijesite tijesto u glatku kuglu. Podijelite je na dva dijela i zamotajte u plastičnu foliju. Jednu polovicu stavite u hladnjak na sat vremena, a drugu u zamrzivač.

Sada pripremite filu. Maknite peteljke s jagoda, operite ih i narežite na sitne komadiće. Zatim ih posipajte šećerom, dodajte limunov sok, dobro promiješajte i malo zgnječite.

Domaća slatka pita od jabuka koja se topi u ustima

Domaća slatka pita od jabuka koja se topi u ustima

Nakon sat vremena, izvadite polovicu tijesta koju ste stavili u frižider. Uključite peć na 180 Celzijevih stepeni. Razvaljajte ga na površini koju ste prethodno posuli s malo oštrog brašna i uz pomoć valjka prebacite u odabrani protvan.

Utisnite tijesto u tepsiju, a zatim ga izbodite viljuškom. Stavite ga u peć i pecite 15-tak minuta, dok ne dobije lijepu žutu boju. Donji dio tijesta se prvo mora kratko peći kako bi postalo čvršće i kako ga fila od jagoda kasnije ne bi previše smočila. Kada tijesto požuti, izvadite tepsiju iz peći i ostavite da se ohladi.

Kada se donji dio tijesta ohladi, rasporedite po njemu filu od jagoda. Zatim iz zamrzivača uzmite drugi dio tijesta te ga naribajte po fili od jagoda. Vratite tepsiju u peć zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni i pecite između 20 i 30 minuta tj. sve dok tijesto na površini ne dobije tamniju zlatnožutu boju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije