Vrijeme je da posadite jagode u tegle: Poštujte ova pravila i njegujte ih na ovaj način

0
Radiosarajevo.ba
Vrijeme je da posadite jagode u tegle: Poštujte ova pravila i njegujte ih na ovaj način
Foto: Pexels / Uživajte u jagodama s balkona

Ljubitelji jagoda koji nemaju vrt ili dvorište, mogu jagode za svoje potrebe uzgajati i u teglama kao sobno cvijeće, na balkonima ili terasama. Za sadnju se koriste tegle različitih veličina, prečnika od deset do trideset centimetara.

Odabrane tegle treba napuniti rastresitom plodnom zemljom pa u njih zasaditi po jednu do tri sadnice jagode, ovisno od veličine tegle. Sadnja se može obaviti tokom cijele godine, počevši od marta pa do kraja novembra.

Za sađenje se mogu koristiti sadnice od svih sorti jagoda, ali ipak za ovaj način gajenja treba odabrati one koje obilnije rađaju i koje imaju atraktivne plodove. Prvenstveno valja uzgajati takozvane remontantne sorte koje donose zrele i sočne plodove počevši od polovine maja pa do decembra. Od tih sorti za uzgoj u tegli preporučuju se Hummi Gento i Gem. Ove sorte daju rod tokom čitave godine pa čak i u prvoj polovini zime ako se posude unesu u toplu prostoriju.

Dragan Mioković predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH, Jelka Miličević dobila novu poziciju

Dragan Mioković predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH, Jelka Miličević dobila novu poziciju

Osim ovih, stalno rađujućih, mogu se saditi i sve jednorodne sorte krupnih plodova.

Jagode u posudi uzgajaju se na isti način kao i svako sobno cvijeće. Pored redovnog zalijevanja za održavanje vlažnosti zemljišta u tegli, dva puta godišnje treba gnojiti i mineralnim kompleksnim gnojivima. Jagode u posudi bi trebalo zamjenjivati novom zemljom i novim sadnicama svake druge godine, zato što su mladi bokori produktivniji od starijih:

  • Jagodama je potrebno oko šest – sedam sati sunca svaki dan.
  • Jagode uzgojene u posudi mogu donijeti od 20 do 100 plodova, ovisno od veličine posude, što nije za podcjenjivanje.
  • Ako se posude s jagodama sredinom januara unesu u toplu prostoriju, onda će njihovi plodovi početi sazrijevati već krajem februara, a ako se unesu početkom marta, onda će početi sazrijevati u prvoj polovini aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije