Savršeno tursko pecivo koje je osvojilo svijet: Napravite pide koji se ne zaboravlja

0
Radiosarajevo.ba
Savršeno tursko pecivo koje je osvojilo svijet: Napravite pide koji se ne zaboravlja
Foto: Con Poulos / Pide

Tursko pecivo pide je oduševilo svijet. Napravljeno od kvasca, to je bujno pecivo, visok nekoliko centimetara i prepoznaje se po zlatnom sjajnom vrhu i posipanju sjemenki. 

Za danas smo vam spremili jednostavni recept kojim ćete biti oduševljeni. 

Korak 1

Pomiješajte brašno, kvasac, šećer i so u posudi. Napravite udubljenje u sredini, pa dodajte vodu. Koristite drvenu kašiku da promiješate dok se sve ne poveže, zatim koristite ruke da spojite tijesto u posudi.

Alarmantna situacija: Nacionalna biblioteka uskoro ostaje bez struje, radnici tri mjeseca bez plata

Alarmantna situacija: Nacionalna biblioteka uskoro ostaje bez struje, radnici tri mjeseca bez plata

Korak 2

Izvadite tijesto na blago pobrašnjenu površinu i mijesite 15 minuta ili dok ne postane glatko i elastično. Podmažite posudu s malo ulja. Stavite tijesto u posudu i lagano ga premažite uljem. Pokrijte vlažnim kuhinjskim ubrusom. Ostavite na toplom, bez propuha, 1-1 1/2 sata ili dok tijesto ne udvostruči volumen.

Korak 3

Stavite pleh na srednji police u pećnici. Zagrijte pećnicu na 230°C. Izvadite tijesto na blago pobrašnjenu površinu i prerežite ga na dva dijela. Lagano ga pritisnite rukama. Stavite svaki dio na odvojene komade pobrašnjenog, neprianjajućeg papira za pečenje. Pokrijte vlažnim kuhinjskim ubrusom i ostavite na toplom, bez propuha, 15 minuta.

Korak 4

Sa pobrašnjenim rukama, razvucite svaki komad tijesta u pravougaonik dimenzija 18 x 40 cm. Ostavite na papiru za pečenje. Pokrijte vlažnim kuhinjskim ubrusom i ostavite na toplom, bez propuha, 10 minuta. Pomiješajte sjemenke susama i crnog kima.

Korak 5

U posudi umutite žumanjak i ulje. Premažite svaki pide sa smjesom od jajeta. Koristite pobrašnjene prste da napravite udubljenja na vrhu i pospite sjemenkama. Izvadite pleh iz pećnice i stavite prvi pide na pleh. Pecite 8-10 minuta ili dok ne postane zlatno smeđi. Ostavite da se ohladi na rešetki. Ponovite s drugim pidesom.

Sastojci

500g (3 1/3 šolje) obično brašno, prosijano
1 kašičica (7g/1 pakovanje) suhog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
375ml (1 1/2 šolje) tople vode
Maslinovo ulje, za podmazivanje
1 kašlica maslinovog ulja
2 kašičice sjemenki susama
1 kašičica sjemenki crnog kima
1 žumanjak

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije