Recept za vojnički grah: Napravite jelo s okusom starih vremena

2
Radiosarajevo.ba
Recept za vojnički grah: Napravite jelo s okusom starih vremena
Foto: Coolinarika / Vojnički grah

Bilo da ste bili dio starog vojnog sistema ili tek želite doživjeti ukus nekih drugih, starih vremena, recept za jugoslovenski vojnički grah može vas odvesti na jedinstveno gastro putovanje.

Ovaj specifičan recept iz vojničkih kazana Jugoslovenske narodne armije postao je dostupan i za civile, pružajući svima priliku da uživaju u jedinstvenom okusu koji mnogi smatraju nezaboravnim. Preporuka iskusnih JNA kuhara jeste da se grah ne miješa sve do zaprške, čime se postiže autentičan ukus. 

Recept i priprema:

Izabrani grah potopiti u hladnu vodu, vodeći računa da ima dovoljno vode da grah ne upije cijeli kada nabubri količinu vode i ostane suh. Držite potopljeni grah na hladnom mjestu i ostavite da se namače jedan do tri sata.

Trump izabrao ambasadora za Izrael: U Jerusalem putuje političar radikalnih stavova

Trump izabrao ambasadora za Izrael: U Jerusalem putuje političar radikalnih stavova

Zatim iscijedite vodu u kojoj je natopljen grah, a grah stavite u odgovarajuću posudu; prelijte ga hladnom vodom da potone i kad provri, kuhajte još 10-15 minuta, pa vodu iscijedite i prelijte grah vrelom vodom. Tu dodajte dodati polovinu sitno isjeckanog crnog luka i ostavite da se krčka uz povremeno dolijevanje tople vode.

U zagrijanu masnoću dodajte ostatak sitno isjeckanog crvenog luka i mrkve isječenih na manje kockice ili izrendane i sve zajedno pržite da malo porumeni. Kada je grah napola skuhan, dodajte preprženi luk i šargarepu, suhu papriku, prethodno namočenu dva sata u hladnoj vodi, i lovorov list. Potom zagrijte masnoću, dodajte brašno i pržite da malo porumeni. Kada brašno porumeni isključite vatru i odmah dodajte izgnječeni i sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmiješajte.

Kada grah omekša, dodati i taj dodatak u jelo, uz stalno miješanje graha da se zaprška ne bi grudvila, piše Izdvojeno. Grah sa zaprškom kuhajte još 20 minuta, pa ugasite vatru, dodajte mljevenu papriku, sitno sjeckani peršunov list, probajte i posolite po potrebi.

To je to, prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije