Oduševit će vas: Recept za grah na turski način

6
Radiosarajevo.ba
Oduševit će vas: Recept za grah na turski način
Foto: Pinterest / Da li ste probali Barbunya pilaki

Barbunya pilaki je tradicionalni turski specijalitet, a jelo se sastoji od graha pirjanog na maslinovom ulju s lukom, bijelim lukom i paradajzom.

Ovo ukusno jelo, slično zapečenom grahu, Turci jedu kao lagani ručak, prilog mesu ili ribi. Poslužuje se na sobnoj temperaturi ili hladno, a servira se s malo limunovog soka i peršunom.

Sastojci:

  • 400 g graha
  • 2 mrkve
  • 1 paradajz
  • 1 crveni luk
    2 češnja bijelog luka
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 male kašike šećera
  • 230 ml tople vode
  • šaka peršuna, sitno nasjeckanog
  • sol i biber
  • kriška limuna za posluživanje

Priprema:

Grah namočite u vodi večer prije, kao što inače pripremate. Sutradan procijedite i podlijte svježom vodom, tako da bude nekoliko centimetara iznad graha. Stavite na jaču temperaturu na šporet i pustite da prokuha, zatim smanjite temperaturu i ostavite da lagano kuha oko pola sata. Po potrebi dodajte vode, piše Story. Kad vidite da je grah omekšao, pripremite ostale sastojke.

Radnički se oglasio nakon divljačkog napada Lalatovića: 'Feđa Dudić je gospodin, ponosni smo'

Radnički se oglasio nakon divljačkog napada Lalatovića: 'Feđa Dudić je gospodin, ponosni smo'

U većoj tavi zagrijte ulje i prepržite mrkvu par minuta pa dodajte luk. Pržite oko pet minuta. Zatim dodajte bijeli luk, paradajz i vruću vodu. Začinite solju, biberom i šećerom i dobro promiješajte. Kad prokuha pustite da kuha desetak minuta pa dodajte kuhani grah i dobro promiješajte.

Djelomično pokrijte poklopcem i ostavite da lagano kuha pola sata. Kad grah omekša, sklonite šerpu s vatre. Poslužite preliveno limunovim sokom i posuto peršinom. To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije