Savršeni recept za domaći sladoled s jajima: Potrebna su vam samo tri sastojka
Evo kako napraviti domaći sladoled od samo 3 sastojka koje već imate u frižideru! Ova je poslastica savršena za rashlađivanje tokom vrućih ljetnjih dana.
Sladoled je jednostavan za pripremu i može se praviti na mnogo načina, ali ovaj recept je posebno jednostavan i ukusan. Ovo je osnovni recept za domaći, mliječni sladoled, a lako ga možete pretvoriti u malo remek-djelo tako što ćete mu dodati druge sastojke poput voća ili čokolade.
Sastojci:
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
– 900 ml mlijeka
– 250 grama šećera
– 6 jaja
Priprema:
Odvojite bjelanca i žumanca u dvije zasebne šerpice.
U šerpu sa žumancima dodajte jednu kašičicu šećera, pa dobro umutite. U smjesu sa žumancima, postepeno dodajte mlijeko, sve vrijeme muteći. Šerpicu sa ovom smjesom od žumanaca i mlijeka kuhajte na laganoj vatri, neprekidno miješajući. Smjesa ne treba da proključa, već samo da se malo zgusne. Kada smjesa počne da se "lijepi" i ostaje na kašici ili špatuli kojom miješate, gotova je. Prelijte dobijeni krem u činiju kako bi se brže ohladila.
U činiju sa bjelancima dodajte 250 grama šećera, pa umutite. Činiju sa umućenim bjelancima i šećerom, stavite na paru i neprestano mutite oko 5 minuta. Nakon što smjesu sklonite sa parom, umutite je mikserom i to najvećom brzinom. Bjelanca i šećer treba toliko dobro da budu umućeni, da ne ispadaju iz činije kada je okrenete.
Smesu od bjelanaca i šećera dodajte smjesi od žumanaca i mlijeka, pa sve dobro umiješajte žicom. Dobijenu smjesu izlijte u posudu i odložite je na najmanje četiri ili pet sati u zamrzivač, a najbolje preko noći.
Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.