Savršeni keksići s jagodama koje morate probati

0
Radiosarajevo.ba
Savršeni keksići s jagodama koje morate probati
Foto: Screenshoot / Keksići s jagodama

Cookiesi su omiljena vrsta keksića, a dodatno ćeš im poboljšati okus dodaš li kao sastojak slatke jagode. Kao i uvijek kad se rade keksići, cijeli proces može biti ljepljiv, ali imamo rješenje i za to.

Kad napraviš preliv, stavi ga na 30 minuta u frižider da se malo ohladi i stisne. Također, prije nego kreneš izrađivati keksiće od smjese, malo navlaži dlanove vodom da se tijesto lakše odvaja od tvojih ruku.

Sastojci:

Italijanski mediji javljaju: Državljanin BiH izboden i ostavljen ispred bolnice u Rimu   

Italijanski mediji javljaju: Državljanin BiH izboden i ostavljen ispred bolnice u Rimu  

- suncokretovo ulje

- jagode 0,75 šoljice

- sok od limuna 1 mala kašika

- šećer kristal 0,50 šoljice

- šećer kristal 1 mala kašika

- brašno 2 šoljice

- prašak za pecivo 0,50 male kašike

- sol 0,25 male kašike

- maslac 0,50 šolje

- smeđi šećer 0,25 šolje

- jaje 1 kom

- ekstrakt vanilije 1 mala kašika

- krem sir 4 male kašike

- šećer u prahu 3 male kašike

- limunova korica 1 kom

Priprema: 

1. Zagrij pećnicu na 180C. Dva velika lima za pečenje obloži papirom za pečenje i dobro naulji.

2. Napravi smjesu od jagoda: u zdjelici pomiješaj jagode, limunov sok i 1 kašiku šećera dok se ne sjedine. Ostavi da odstoji 10 minuta, zatim ocijedi.

3. Zamijesi tijesto za kekse: u srednjoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. U velikoj zdjeli ručnim mikserom tuci maslac, ½ šoljice šećera i smeđi šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Umuti jaje i ekstrakt vanilije, zatim miješaj dok smjesa ne postane kompaktna.

4. Uz pomoć drvene kuhače, nježno u tijesto umiješaj smjesu od jagoda. Pusti da odstoji dok radiš nadjev.

5. Vrijeme je za nadjev. U srednjoj zdjeli pomiješaj krem sir, šećer u prahu i koricu limuna dok smjesa ne postane glatka. Od nadjeva napravi 12 kuglica (oko 1.5 žličice svaka).

6. Grabi pune kašike tijesta (trebaš dobiti 24 loptice) i spljošti ih u krugove poput palačinki na limu za pečenje. Na 12 komada tijesta stavi nadjev od krem sira. Stavi preostalih 12 komada tijesta preko nadjeva i spoji rubove. Dobivene oblike nježno zavaljaj u kuglice.

7. Rasporedi punjene kuglice od tijesta na lim i lagano ih pritisni da dobiju oblik keksića. Ostavi dovoljno razmaka između pojedinih keksića te od ruba lima. Peci dok se keksići ne stvrdnu i porumene oko rubova, oko 18 minuta, piše Miss7Gastro.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije