Savršene kiflice za doručak: Brzo, lagano i fino

0
Radiosarajevo.ba
Savršene kiflice za doručak: Brzo, lagano i fino
Foto: Coolinarika / Kiflice

Domaće i mekane kiflice svi obožavaju. Mogu se puniti sirom, sudžukom, krem sirom, kremom od čokolade, a možete ih ostaviti prazne. U nastavku pogledajte recept za domaće kiflice.

Sastojci:

  • 700 g glatkog brašna
  • 10 g šećera
  • 10 g soli
  • 7 g suhog kvasca
  • 75 g maslaca
  • 50 ml ulja
  • 200 ml mlijeka
  • 180 g čvrstog jogurta
  • 1 kašika jabukovog sirćeta ili limunovog soka
  • 1 jaje (za premazati)
  • 20 ml mlijeka (za premazati)
  • Nadjev, po želji
  • Sjemenke, po želji (za posipanje)

Priprema:

Sjedinite brašno, sol, šećer i kvasac. U manji lonac dodajte ulje i maslac, rastopite te sklonite s vatre. Dodajte hladno mlijeko, jogurt i sirće, dobro izmiješajte i izlijte u posudu u kojoj planirate mijesiti tijesto.

Recept za kekse koji ne debljaju: Glavni sastojak je pravo iznenađenje, a priprema vrlo jednostavna

Recept za kekse koji ne debljaju: Glavni sastojak je pravo iznenađenje, a priprema vrlo jednostavna

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

Dodajte pola smjese s brašnom, miješajte minutu, zatim dodajte još pola te nastavite miješati 2 minute, nakon čega ćete dodati ostatak smjese i umijesiti tijesto. Prekrijte čistom krpom i ostavite na toplome 45 minuta kako bi tijesto naraslo.

Nakon 45 minuta bi vam tijesto trebalo narasti i biti vrlo mekano. Malo ga premijesite i stavite na pobrašnjenu površinu. Razvaljajte u krug debljine otprilike 5 mm.

Razrežite na trokutiće koje ćete nadijevati po ukusu – ili ne morate uopšte, svakako će biti ukusni. Dobro zamotajte kiflice kako vam nadjev ne bi iscurio, premažite ih s malo mlijeka i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi kako bi još malo narasle. Razmutite jaje i zagrijte peć na 200 stepeni.

Premažite kiflice jajetom i pospite sjemenkama po želji. Ubacite u peć na 18 minuta.Pecite dok vam kiflice lijepo ne porumene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije