Savršene kiflice za doručak: Brzo, lagano i fino
Domaće i mekane kiflice svi obožavaju. Mogu se puniti sirom, sudžukom, krem sirom, kremom od čokolade, a možete ih ostaviti prazne. U nastavku pogledajte recept za domaće kiflice.
Sastojci:
- 700 g glatkog brašna
- 10 g šećera
- 10 g soli
- 7 g suhog kvasca
- 75 g maslaca
- 50 ml ulja
- 200 ml mlijeka
- 180 g čvrstog jogurta
- 1 kašika jabukovog sirćeta ili limunovog soka
- 1 jaje (za premazati)
- 20 ml mlijeka (za premazati)
- Nadjev, po želji
- Sjemenke, po želji (za posipanje)
Priprema:
Sjedinite brašno, sol, šećer i kvasac. U manji lonac dodajte ulje i maslac, rastopite te sklonite s vatre. Dodajte hladno mlijeko, jogurt i sirće, dobro izmiješajte i izlijte u posudu u kojoj planirate mijesiti tijesto.
Recept za kekse koji ne debljaju: Glavni sastojak je pravo iznenađenje, a priprema vrlo jednostavna
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Dodajte pola smjese s brašnom, miješajte minutu, zatim dodajte još pola te nastavite miješati 2 minute, nakon čega ćete dodati ostatak smjese i umijesiti tijesto. Prekrijte čistom krpom i ostavite na toplome 45 minuta kako bi tijesto naraslo.
Nakon 45 minuta bi vam tijesto trebalo narasti i biti vrlo mekano. Malo ga premijesite i stavite na pobrašnjenu površinu. Razvaljajte u krug debljine otprilike 5 mm.
Razrežite na trokutiće koje ćete nadijevati po ukusu – ili ne morate uopšte, svakako će biti ukusni. Dobro zamotajte kiflice kako vam nadjev ne bi iscurio, premažite ih s malo mlijeka i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi kako bi još malo narasle. Razmutite jaje i zagrijte peć na 200 stepeni.
Premažite kiflice jajetom i pospite sjemenkama po želji. Ubacite u peć na 18 minuta.Pecite dok vam kiflice lijepo ne porumene.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.