Savršena poslastica za sve generacije: Recept za hrskave plazma kiflice

Ako ste ljubitelj mekanih peciva sa slatkim punjenjem i hrskavom završnicom, onda su Plazma kiflice idealan izbor za vas.
Radi se o jednostavnom i brzom receptu za slatke kiflice koje se pune omiljenim namazom, zatim prelijevaju sirupom i uvaljaju u svima poznati mljeveni Plazma keks. Ova poslastica je savršena uz šoljicu kafe, ali i kao desert za sve generacije. U nastavku donosimo recept food blogerice @slatko_i_slano.
Sastojci
Za tijesto:

Gori deponija u BiH: Vatrogasci i policija na terenu, objavljen snimak s mjesta događaja
1 jaje
4 kašikešećera
100 ml mineralne vode
80 ml ulja
1 kašika suhog kvasca
300–350 g brašna (po potrebi)
Za sirup:
100 g šećera
120 ml vode
Dodatno:
Nutella ili drugi namaz po izboru
Mljevena Plazma za uvaljati kiflice
Priprema
U zdjeli pomiješajte jaje, šećer, mineralnu vodu, ulje i kvasac. Postupno dodajte brašno dok ne dobijete mekano tijesto koje se odvaja od posude. Pokrijte tijesto i ostavite ga da odmara 30 minuta, piše Večernji.
Dignuto tijesto podijelite na dva dijela, oblikujte u kugle, pa svaku razvaljajte na pobrašnjenoj površini u krug. Krug podijelite na osam ili više jednakih trokutova. Na širi dio svakog trokuta stavite malo Nutelle (ili drugog namaza), pa zarolajte u oblik kiflice. Ponavljate postupak i s drugom polovicom tijesta. Kiflice složite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još 20 minuta.
U međuvremenu pripremite sirup: šećer i vodu zakuhajte, kuhajte 2–3 minute, zatim ostavite da se ohladi. Po želji, u smjesu za sirup možete dodati par kapi vanilije ili limunove korice za dodatni miris i aromu. Kiflice pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 °C oko 13–15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Još vruće kiflice kratko umačite u sirup, zatim ih uvaljajte u mljevenu Plazmu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.