Čuveni turski doručak: Znate li kako se pravi muhlama?
Muhlama je raskošni turski doručak koji je toliko jednostavan za pripremu i toliko ukusan, da jedva postoji neko kome se ne bi dopao.
Predivno bi bilo da se za Muhlamu koristi turski sir kačkavalj (kasseri ili kaşar) koji bude u nitima, ali može da se eksperimentiše i sa sirevima kao što su Gauda, Grijer i Čedar, samo da nisu mnogo zreli i tvrdi.
Od italijanskih bili bi pogodni Provolone i od zrelijih mocarela, koja se koristi za pizzu. Ementaler je takođe odgovarajuć kao tekstura, ali ipak ga ne preporučuju, zbog posebnog ukusa koji ne ide uz ovaj raskošni namaz.
Pucnjava u Hrvatskoj: Muškarac ubio jednu ženu, drugu teško ranio
Sastojci:
sir - 220 grama, turski kačkavalj ili po izboru
kukuruzni griz - 4 supene kašike
puter - 65 g
4-5 čehna bijelog luka (po volji)
voda - 1 šolja (ili 50/50 svježe mlijeko/voda)
so - po želji
ZA POSIPANJE (po želji)
cimet
suho grožđe
orasi
Priprema:
Da biste pripremili muhlamu, istopite puter na umjerenoj vatri, da ne gori - po želji dodajte čehna bijelog luka. Koristite sud ili tavu s debelim dnom, ili originalni turski sud sa dvije drške, od kojih i potiče naziv za jelo.
Na puteru prepržite kukuruzni griz neprestano miješajući. Dovoljno je da vam prijatno zamiriše i gotovo je, nije potrebno da čekate da postane braon boje.
Postepeno sipajte vodu (da bi bilo lakše možete unapred da je zagrejete) i miješajte dok se ne dobije glatka smjesa. Ovdje je trenutak da posolite, ukoliko sir kojeg koristite nije mnogo slan. Kratko kuhajte dok se ne zgusne i tada sipajte izrendani sir i miješajte sve dok se ne istopi i dok se ne dobije glatka, rastegljiva masa.
Najbolje je da se muhlama servira topla, prije nego što se sir stegnuo, kako bi se u nju umakao komadić hljeba, hrskavi krekeri ili prepečene kriške.
U svojoj autentičnoj varijanti, muhlama se posipa cimetom, ali ako ga ne volite, možete posuti i orasima i suhim grožđem.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.