Savršena metoda podrgijavanja pizze: Uz ovaj trik neće biti gnjecava
Mikrotalasna pećnica često je prvo rješenje kada je riječ o podgrijavanju ostataka hrane, ali kada je u pitanju pizza, rezultat zna biti razočaravajući.
Umjesto hrskave korice i topljenog sira, često dobijemo gnjecavu i bezukusnu krišku. Upravo zbog toga sve više domaćinstava koristi air fryer kao brzu i efikasnu alternativu, a stručnjak iz kompanije Philips, kuhar Martin Senders, podijelio je svoju provjerenu metodu za savršeno podgrijavanje pizze.
Martin objašnjava da je pizza specifična jer se sastoji od više komponenti, tijesta, sosa, sira i raznih dodataka koji se zagrijavaju različitom brzinom. Ako se koristi previsoka temperatura, postoji rizik da se korica prepeče dok sir još nije potpuno otopljen, što dovodi do neravnomjernog i neukusnog rezultata. Zato je, kaže Martin, potrebno strpljenje i kontrola temperature.
Održan No Limit 23: Benjamin Poturak slavio novu pobjedu
Idealna temperatura za podgrijavanje pizze u air fryeru je 200°C, a vrijeme zagrijavanja oko tri minute. Nema potrebe za folijom jednostavno stavite krišku pizze u korpu i pustite da topla cirkulacija zraka učini svoje. Zahvaljujući pari koju air fryer stvara, sir će se lijepo otopiti, a korica ostati hrskava i bez viška vlage.
Preporučuje se prethodno zagrijavanje uređaja ako imate vremena, jer to dodatno poboljšava teksturu korice. Također, ako podgrijavate više kriški odjednom, važno je da ih rasporedite u jednom sloju kako bi zrak mogao slobodno cirkulisati i ravnomjerno ih zagrijati. Za kriške sa mnogo dodataka, dobro je prvo ukloniti višak vlage papirnim ubrusom ili naknadno vratiti dodatke na pizzu nakon podgrijavanja.
Na kraju, Martin savjetuje da ostavite pizzu da odstoji oko 30 sekundi nakon vađenja iz friteze kako se sir ne bi razlio i kako biste izbjegli opekotine. Ova metoda osigurava da vaša podgrijana pizza bude gotovo jednako dobra kao i svježe ispečena hrskava, ukusna i savršeno zagrijana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.