Savjeti za meteoropate: Kako se boriti s naglim promjenama vremena

Radiosarajevo.ba
Savjeti za meteoropate: Kako se boriti s naglim promjenama vremena
Arhiv / Ilustracija
Promjenljivo vrijeme itekako vam može otežati svakodnevno funkcioniranje, ali uz malo muke s ovim problemom možete se uspješno nositi.

Imate glavobolju, bolove u mišićima ili zglobovima, umorni ste ili razdražljivi - glavni krivac je promjena vremena.

Savjeti kako ublažiti meteoropatske reakcije

Kako biste svoj organizam učinili prilagodljivim na vremenske prilike, provodite što više vremena na otvorenom i bavite se sportom.

Unosite najmanje dva litra tekućine u organizam dnevno, najbolje vodu. Konzumirajte što više voća i povrća te hrane bogate vitaminima i mineralima.

Nepovoljne klimatske uvjete najteže podnose osobe koje pate od hroničnih bolesti srca i krvnih žila, astme, reume i artritisa. Kod njih se znatno pogoršavaju osnovne tegobe.

Pacijenti se najčešće žale na visok pritisak, otežano disanje, bol u kostima i starim ožiljcima od operacija ili prijeloma. Hronični bolesnici moraju redovno uzimati propisanu terapiju.

Izbjegavajte svaki veći napor i stres i obvezno odvojite vrijeme za opuštanje i odmor. Tuširajte se više puta na dan, naizmjenično toplom i hladnom vodom.

Ukoliko ste u mogućnosti, idite u saunu. Otkrića naučnika pokazuju kako najmanje meteoropata ima među ljudima koji redovno idu u saunu, jer je njihovo tijelo naviknuto na nagle promjene temperature.

Da biste otklonili ili barem ublažili negativne posljedice koje možemo osjećati pod utjecajem vremena, nemojte uzimati lijekove nego radije koristite prirodne preparate, recimo, čaj od matičnjaka s medom vrlo je učinkovit u borbi protiv umora i glavobolje.

Glavobolje se možemo ublažiti i masiranjem čela, sljepoočica i vrata uljem mažurana ili metvice. Protiv nesanice i unutarnjeg nemira dobar je čaj od kamilice i valerijane. I na kraju najednostavniji narodni lijek, da biste razbistrili glavu na maramicu kapnite nekoliko kapi lavandina ulja, povremeno maramicu prinesite nosu i udanite miris lavande

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije