Savjeti stručnjaka - Detoksikacija organizma nakon praznika i promjena stila života

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti stručnjaka - Detoksikacija organizma nakon praznika i promjena stila života
Foto: Press INZ / Korisne informacije

"Koliko god se inače trudili biti umjereni u jelu i piću te paziti na ono što jedemo, za vrijeme praznika se svi ipak malo opustimo i zdrave životne navike stavljamo na još jednu listu novogodišnjih želja i odluka, koje ćemo ispuniti nakon praznika", navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Istina, nije lako u potpunosti se odreći bogate praznične trpeze i brojnih tradicionalnih slanih i slatkih delicija, ali ono što sigurno možete je potruditi se kontrolisati količine unesene hrane, a ako ipak malo i pretjerate, nakon praznika se posvetite čišćenju i oporavku organizma za popravak načinjene štete.

Jetra, hidratacija, vlakna...

"Praznična trpeza, iako ukusom veoma primamljiva, visoko je kalorična i obiluje teškom hranom, izrazito bogatom masnoćama i šećerima. Posljedično dolazi do usporene probave, usporenog metabolizma, a povećanog nakupljanja otpadnih tvari u organizmu, što može uzrokovati brojne tegobe, a samo neke od njih su: glavobolja, umor, zatvor, nadutost, akne, alergije, debljanje, anksioznost, depresija", navodi nutricionistica INZ-a Maja Jonjić-Trifković.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Cilj tzv. "detoksikacije" je očistiti organizam od štetnih tvari, napuniti ga vitaminima i mineralima te popraviti opće stanje metabolizma nakon prekomjernog unosa masti, šećera i alkohola. Ovaj put, stručnjaci INZ-a ističu isključivo prirodni način detoksikacije organizma, i to promjenom životnih i prehrambenih navika na bolje.

Savjeti za čišćenje i oporavak organizma nakon praznika započinju pozivom da uvijek vodite računa o dovoljnoj hidrataciji – za učinkovitu "detoksikaciju" organizma od posebnog je značaja dovoljan unos tečnosti zbog lakše i brže probave i posljedično brže eliminacije toksina. Osim vode, preporučuju se nezaslađeni biljni čajevi i limunada, ali i ostali prirodno cijeđeni voćni sokovi. Svakako, izbjegavajte alkohol, energetska pića, kupovne sokove, ali i kafu u velikim količinama.

Oporavite svoju jetru - Jetra je organ koji najviše trpi zbog praznične neumjerenosti u jelu i piću, posebno zbog prekomjernog unosa šećera, masti i alkohola, stoga se nakon praznika trudite smanjiti unos mesa, posebno masnog, suhomesnatih proizvoda, proizvoda od bijelog brašna, slatkiša i kolača te svakako izbacite alkoholna pića.

"Vodite računa o dovoljnoj hidrataciji organizma, a za zdravlje jetre naročito su dobri čajevi od korijena maslačka, koprive, čička i cikorije. Osim čajeva, za oporavak jetre, dobro je i povrće kao što su šparoge, artičoke, kelj, kupus, brokula, a od voća, svakako uvrstite sok od grejpa, jabuke, mrkve i cvekle", napominje Jonjić-Trifković.

Preporuka je i da omogućite svakodnevni unos hrane bogate vlaknima (integralne žitarice, mekinje, mahunarke, sjemenke, voće, povrće,..), koja utiču na pravilno funkcioniranje probave i pomažu eliminaciju štetnih tvari iz organizma.

Povećajte unos voća i povrća (posebno zeleno lisnato), po mogućnosti iz organske proizvodnje, za dovoljnu opskrbu organizma vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji će ojačati imunitet i ublažiti štetni učinak otrovnih tvari.

Osim u čorbama i supama ili kao prilog glavnom jelu, povrće možete miješati u razne salate ili zajedno s voćem u ukusne kombinacije različitih smutija, koji mogu biti praktično i hranjivo rješenje za vašu užinu.

"Izbacite ili svedite na minimum unos suhe i brze hrane, masne i pržene hrane, industrijski prerađene hrane, slatkiša, gaziranih i zaslađenih kupovnih sokova, alkohola i cigareta. Ne pretjerujte s količinama unesene hrane i trudite se rasporediti ukupni energetski unos u više manjih obroka u toku dana radi ubrzavanja metabolizma i boljeg rada probavnog sistema."

"Ukoliko ste u mogućnosti, uvedite neki vid fizičke aktivnosti u svoju svakodnevnicu za dodatno ubrzanje metabolizma i brže izbacivanje toksina iz tijela", preporučuju stručnjaci INZ-a.

Ne samo tokom praznika

Na kraju, zapamtite da potreba organizma za detoksikacijom i pravilnim prehrambenim navikama nije samo nakon praznika, nego svaki dan! Navedeno je samo nekoliko jednostavnih savjeta pomoću kojih možete znatno očuvati i poboljšati zdravlje vašeg organizma, ali nastojte o tome ne razmišljati samo jednom ili dva puta godišnje nakon praznika jer ovakav prirodni način detoksikacije biti će najučinkovitiji ako usvojite navedene zdravije prehrambene i životne navike za cijeli život.

Stoga, da biste postigli dugoročno pozitivne rezultate za vaš organizam, trudite se što više zdravih navika uvesti u svoju svakodnevnicu, kako biste se uvijek osjećali vitalno i zdravo, ali i bili zadovoljni svojim tijelom jer samo u zdravom tijelu je i zdrav duh!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije