Nutricionistkinje otkrivaju koja će vas hrana najbolje ugrijati u zimskim danima

0
Radiosarajevo.ba
Nutricionistkinje otkrivaju koja će vas hrana najbolje ugrijati u zimskim danima
Foto: Printscreen / Ilustracija

Tokom zimskih mjeseci većina nas nerado izlazi napolje ukoliko ne mora, a hranimo se kalorično držeći se uvriježene predrasude da hladno vijreme traži jaku hranu.

Nutricionistkinja Ana Todorović i prof. dr Sanja Mazić napominju za RTS da postoji hrana koja će nas ugrijati, ali da to nije jako masna, kao i da ćemo se prije razboljeti ako sjedimo kod kuće, a ne ako izađemo napolje.

"Nije svejedno šta jedemo zimi, kao što nije svejedno šta jedemo u bilo koje godišnje doba, a način ishrane u toku zime može da nam diktira to kako ćemo se osjećati i kakva će nam biti radna energija", napominje nutricionistkinja Ana Todorović, a pišu Nezavisne.

'Mi smo sada prepušteni Bogu': Jeftini izvoz za Srbiju raste, kao i cijene za domaće građane

'Mi smo sada prepušteni Bogu': Jeftini izvoz za Srbiju raste, kao i cijene za domaće građane

"Postoji i hrana koja grije, naravno. Na primer, poznato je da se u Rusiji dosta  konzumira heljdina kaša. I zaista nije zabluda da postoje namjrnice koje mogu da nas greju", dodaje Todorovićeva.

Postoji veliki broj namjernica koje imaju ovakav efekat na naš organizam. Pored pomenute heljde, dobra je i ovsena kaša, kojoj je potrebno dodati neki malo masniji mliječni proizvod, dodaje nutricionistkinja, jer se zna da i malo masnija hrana ima dobar termo efekat.

Tu su i orašasti plodovi, ali i meso, riba i jaja koje su pune bjelančevina i imaju svojstvo zagruvanja organizma.

Prof. dr Sanja Mazić sa Katedre za medicinu sporta, Medicinskog fakulteta u Beogradu, objašnjava da su u pitanju namjernice koje u procesu varenja razgrađivanjem oslobađaju energiju, što nas grije.

"Najbolji primer su možda proteini, pošto su to namjernice koje imaju veliki toplotni ekvivalent", dodaje profesorka.

Hrana koja će nas ugrijati

"Ukoliko želimo da nas pored odjeće i hrana ugrije, bilo bi dobro da jedemo hljeb od ovsenog ili heljdinog brašna. Može da se uvrsti i nešto masnije, na primjer puter ili slanina. Ko voli blaže varijante, tu je avokado. Uz to, dobro je piti umjereno topao čaj, posebno od đumbira koji će nas sigurno ugrijati", navodi Ana Todorović.

Za ručak je najbolje jesti meso iz supe ili čorbe i povrće kao što su mrkva, celer, cvekla koje imaju dobar termo-efekat.

Za večeru pojesti nešto proteinsko, kao file bijelog mesa i neko povrće, savjetuje nutricionistkinja.

Vodu treba piti i tokom zime

Mnogi od nas zimi pošto nema vrućina gotovo kao da zaborave da treba piti vodu, ali kako naglašava profesorica Mazić, treba imati u vidu da vrućina postoji u zatvorenom prostoru, naročito sada kada grijanjem dodatno isušujemo vazduh.

"Tako da pored onih osam klasičnih čaša vode, koje uvek savetujemo, bilo bi dobro dodati još dve čaše vode, naročito ako izlazimo napolje, ako je vetrovito i ako se bavimo fizičkom aktivnošću", napominje doktorka.

Napolju se nećemo razboljeti ako se lijepo obučemo

"Fizička aktivnost tokom zime nam pomaže da poboljšamo imunitet i veća je vjerovatnoća da ćemo se razboljeti ukoliko stalno sjedimo u kući, a ne napolju", napominje dr Mazić.

Fizička aktivnost treba da bude umjerena i da se prije toga zagrijemo. Takođe je veoma važno adekvatno se obući.

"Najvažniji su krajevi našeg tijela, jer to može biti i problem, a to su nos, uši, prsti, naročito prsti na nogama koje treba zagrijavati. Oblačiti se slojevito, a danas postoji jako puno materijala koji su prilagođeni za vježbanje na hladnoći", nabraja profesorka za RTS.

Ukoliko ćemo biti toliko fizički aktivni da ćemo se znojiti, nikako ne bi trebalo da oblačimo pamučnu odjeću jer pamuk zadržava vodu. Ukoliko je u pitanju samo umjerena šetnja, može se nositi bilo šta što nam je prijatno za kožu.

Takođe, zimi ćemo potrošiti više energije ako smo aktivni jer se jedan dio energije troši i na zagrijavanje organizma.

Jaka i masna hrana nas neće ugrijati

"Previše masna hrana nas neće zagrijati, ali može dovesti do poremećaja lipidnih parametara, poput holesterola i triglicerida što ugrožava srce i krvne sudove", navodi nutricionistkinja.

Masna hrana bi trebalo da se unosi samo tokom prijepodnvnih sati, a obroci moraju biti dobro izbalansirani, podijeljeni u pet obroka u toku dana.

"U toku zimskih mjeseci je dobro da nastojimo da svakodnevno imamo jedan topao obrok - čorbu, supu i dosta povrća, malo mesa ili ribe", savjetuje nutricionistkinja Ana Todorović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije