Savjeti kako da bolje spavate

Radiosarajevo.ba
Savjeti kako da bolje spavate
Pixabay / Ilustracija
U svijetu koji od nas zahtjeva da smo uvijek spremni, ponekad je teško isključiti se, umiriti i lagano utonuti u san.

Isprobajte neke od ovih savjeta koji će vam pomoći da lakše i brže zaspite. 

Čaša mlijeka

Koliko god vam bilo smiješno, ali mama je bila u pravu kada je prije spavanja donosila mlijeko. Ispostavilo se da čaša mlijeka prije nego što riješite da se upustite u snove zaista pomaže. Američki istraživači su otkrili da proteini koji se nalaze u mliječnim proizvodima poboljšavaju san, a i budnost tokom sljedećeg dana.

Čarape

Istraživanja pokazuju da se na ovaj način reguliše toplota tijela i tako brže se stiže do sna. Dok hladna stopala usporavaju čitav proces.

Rokovnik

Ako ste zabrinuti oko posla, ovo će biti glavni uzrok vaše nesanice. „Ako se više brinete, manje su šanse da ćete se naspavati“, tvrde istraživači. Oni savjetuju da sve probleme koje vas muče jednostavno napišete u svesku prije nego što legnete u krevet. Tako teret će ostati u svesci, a vi ćete se naspavati.

Mrak

Pretpostavimo da ne spavate s upaljenim svjetlima i da vam mrak ne smeta. Istraživači su utvrdili da svjetlo od televizora, monitora, ili bilo koje sijalice može uticati da nesanicu. Ako se spremate za spavanje uključite neko blago svjetlo koje će vas polako uvoditi u san.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije