Imate li problema s uraslim dlačicama?

Radiosarajevo.ba
Imate li problema s uraslim dlačicama?
Pixabay / Ilustracija
Urasle dlačice nisu ozbiljan medicinski problem, ali mogu biti iritantne.

One rastu i uvijaju se iznutra umjesto spolja, a najčešće na predjelima koja često depilirate ili brijete. Može ih uzrokovati i uska odjeća.

Ljudi s grubom ili kovrdžavom kosom najčešće pate od uraslih dlačica i njihove namjere da se uvijaju. Ukoliko niste pažljivi s uraslim dlačicama, one mogu uzrokovati infekciju.

Evo šta možete učiniti kako biste spriječili njihovo urastanje, piše Diply.com.

1. Pripremite se za brijanje i depiliranje

Počnite tako što ćete uključiti neke novitete prije brijanja. Topla kupka bila bi najbolja, ali i nanošenje vlažne krpe na željena područja također može pomoći. Nježno isperite to područje, onda nanesite lubrikante ili gel za tuširanje nekoliko minuta prije brijanja. Ovaj proces učinit će dlačice mekšim i lakše ćete ih obrijati bez lomljenja.

2. Odaberite dobar brijač

3. Koristite odgovarajuću tehniku brijanja

Isperite oštricu brijača nakon svakog povlačenja i nemojte pritiskati oštricu na koži kako biste izbjegli povlačenje kože što je čini zategnutom. Vaša koža će vam biti zahvalna. Završite blagim pranjem obrijanih područja blagim sredstvom za čišćenje i mlakom vodom.

4. Nanesite sredstva protiv akni na inficiranja područja

Sjećate li se onih tinejdžerskih perioda kada ste trebali kremu protiv akni da smirite svoju kožu? Ukoliko imate problema s uraslim dlačicama čak iako primijenjujete ispravnu tehniku brijanja, nanosite kremu protiv akni na inficirana područja. Ona će pomoći u smanjenju upale i oticanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije