Savjet iskusne kuharice: Ne držite paradajz na ovom mjestu ako želite da ostane svjež i sočan

Čuvanje paradajza u frižideru može se činiti kao dobar izbor, ali to može biti pogreška, ovisno o njihovoj zrelosti.
Zeleni paradajz ne bi smio biti u frižideru jer hladnoća zaustavlja proces zrenja, dok zreo paradajz mogu duže trajati u frižideru, usporavajući daljnje zrenje.
Laura Feuntes, kuharica, preporučuje da se zeleni paradajz čuva na hladnom i suhom mjestu, daleko od izvora topline poput rerne. Toplina ubrzava njihovo zrenje i može ih učiniti kašastima. Za brže zrenje, zelene paradajz možete staviti na prozor, gdje će indirektna sunčeva svjetlost pomoći procesu.

Joeu Bidenu otkriven agresivni rak prostate: Proširio se na kosti
Kada paradajz postanu crven i zreo, najbolje ih je staviti u frižider kako bi se produžila njihova svježina. Zreo paradajz obično traje samo dva dana na stolu, a frižider usporava njihov proces zrenja.
Za paradajz koji planirate pohraniti na duže vrijeme, važno je da ga čuvate netaknutog. Ako ih želite unaprijed narezati, obavezno ih zamotajte u plastičnu foliju kako biste sačuvali svježinu.
Laura također savjetuje da paradajz ne perete odmah nakon što ga donesete iz trgovine. Bolje ga je oprati tek neposredno prije nego ga narežete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.