Samo kašikica ovog začina dnevno može ubrzati gubitak kilograma

1
Radiosarajevo.ba
Samo kašikica ovog začina dnevno može ubrzati gubitak kilograma
Foto: Pexels / Začini / Ilustracija

Mučite li se sa suvišnim kilogramima, mogla bi vas razveseliti vijest kako su znanstvenici došli do spoznaje da ljudi koji dnevno pojedu oko jedne čajne kašike mljevenog kima čak tri puta brže gube na težini od ljudi koji su na dijeti, ali ne konzumiraju taj začin.

I kod holesterola

Istraživanje je provedeno nad 88 žena prekomjerne težine. One su smanjile dnevni unos kalorija za 500 i držale se savjeta kako da se zdravije hrane. Polovica njih dobila je i savjet da svakodnevno pojede 3 grama kima u prahu te su ga konzumirale umiješanog u nemasni i nezaslađeni jogurt.

Nakon tri mjeseca istraživanje je pokazalo da je grupa koja je svakodnevno konzumirala kim bila uspješnija u mršavljenju te su žene iz te skupine izgubile u prosjeku 1,5 kilogram više od žena u skupini koje nisu jele kim. No, ni to nije sve! Osim što su imale bolje rezultate na vagi, zabilježeno je da su imale impresivnih 14 posto manji udio masti u tijelu. Tako su žene koje nisu jele kim izgubile oko 5 kilograma, a udio masti spustile za 4,9 posto.

Stigla je prognoza do 11. juna: Ima li kraja kišnim danima i ovakvom vremenu?

Stigla je prognoza do 11. juna: Ima li kraja kišnim danima i ovakvom vremenu?

Dobrim se pokazalo još nešto. Skupini žena koje su "mršavile uz kim", smanjen je i nivo lošeg kolesterola! Rezultati su pokazali za deset posto, što je dvostruko više od rezultata koji su imale žene u drugoj skupini.

Naučnici ovaj učinak objašnjavaju time što kim sadrži obilje fitosterola, koji imaju sposobnost apsorpcije holesterola, a sadrže i tvari koje ubrzavaju metabolizam.

Kako ga koristiti

  • zdrobite kim u mužaru i dodajte ga smjesi za mesne okruglice.
  • kim dodajte domaćoj salati od cvekle.
  • kim dodajte varivima od povrća i mesa.
  • dodajte kim svom domaćem hljebu ili kiflicama.
  • prije paniranja blago začinite tikvice ili patlidžane zdrobljenim kimom.
  • kimom začinite povrće pečeno na žaru.
  • dodajte čajnu kašiku mljevenog kima u jogurt, kiselo mlijeko ili svježi sir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije