Jeste li čuli za viralno pravilo 30-30-30 za mršavljenje? Evo kako funkcionira i djeluje li zapravo

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za viralno pravilo 30-30-30 za mršavljenje? Evo kako funkcionira i djeluje li zapravo
Foto: megapixl.com / Mršavljenje

Viralni wellness plan nazvan "pravilo 30-30-30" postao je posljednji hit na TikToku, obećavajući jednostavne korake za zdraviji život.

Koncept, koji uključuje unos 30 grama proteina i 30 minuta niskog intenziteta vježbanja nakon buđenja, brzo je privukao pažnju korisnika društvenih mreža. No, je li ova jednostavna formula zaista ključ za bolje zdravlje?

Suosnivač 10X Health Systema Gary Brecka, naučnik s diplomama iz biologije i ljudske biologije, popularizirao je pravilo 30-30-30, tvrdeći da kombinacija visokoproteinske prehrane i lagane vježbe može poboljšati različite aspekte zdravlja, uključujući kontrolu glukoze u krvi i tjelesnu izvedbu.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Lagao si, Marko Đuriću'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Lagao si, Marko Đuriću'

Međutim, stručnjaci upozoravaju da jednostavan koncept može biti privlačan, ali da ne postoji jednoobrazan pristup zdravlju koji odgovara svima.

Dok dodavanje proteina u jutarnji obrok i lagana vježba može imati koristi za neke, to možda nije idealno za sve. Važno je uzeti u obzir individualne potrebe i ciljeve te konzultirati se s liječnikom prije nego što se započne s bilo kojim novim dijetnim ili fitness planom.

Stručnjaci ističu da je zdravlje rezultat mnogih faktora, uključujući kvalitetu prehrane, san, smanjenje stresa i opću aktivnost tokom dana.

Stoga, dok bi pravilo 30-30-30 moglo biti korisno za neke, najbolji pristup očuvanju zdravlja i dobrobiti ostaje holistički pristup koji uključuje uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i cjelokupni način života, piše Huffpost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije