Samo 26 kalorija: Jeftino "blago" koje pomaže kod mnogih zdravstvenih problema

0
Radiosarajevo.ba
Samo 26 kalorija: Jeftino "blago" koje pomaže kod mnogih zdravstvenih problema
Foto: Pinterest / Ilustracija

Sirutka je blag i prirodan napitak, potpuno siguran za upotrebu, zbog čega je prikladna namirnica za prehranu od dojenačke dobi do starosti. 

Sirutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Kako biste osjetili maksimalan učinak ove dragocjene tekućine za koju su naše pranane i prabake vjerovale da je "lijek", konzumirajte pola do jedne litre sirutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na tašte te uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvježili i vratili energiju. Ovaj moćni napitak ima i svoju sjajnu stranu jer litar sirutke košta od jedne do tri KM.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Sirutku je dobro piti svaki dan jer...

1. Odlična za jetru

Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje sirutka ne pomaže. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre.

Ukusna alternativa: Recept za Metropol salatu osvježit će vaš jelovnik

Ukusna alternativa: Recept za Metropol salatu osvježit će vaš jelovnik

2. Pomaže kod mršavljenja

Sirutka sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama sirutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranjivim tvarima, sirutka je važan dio redukcijske dijete i korisna svakome tko želi održavati vitku liniju. Bjelančevine u sirutki također povećavaju razinu hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi.

3. Pomaže kod zatvora stolice

Sirutka će brzinski potaknuti probavu te riješiti neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litra sirutke dnevno) jer može izazvati proljev. Sirutka posjeduje mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njezin niski pH potiče rad crijeva.

4. Pomaže kod stresa i osjećaj umora

Sirutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i kroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Sirutka je veliki saveznik dobrog zdravlja
Foto: Pexels: Sirutka je veliki saveznik dobrog zdravlja

5. Pomaže u reguliranju povišenih masnoća u krvi

Sirutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi. Naime, sirutka pomaže kod reguliranja povišenog kolesterola i triglicerida.

6. Pomaže u izgradnji mišićne mase

Sirutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportašima koji dragocjena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora, odnosno tjelovježbe.

Kada sadite cvijeće, zakopajte ovo na dno saksije: Rezultati vidljivi nakon dva dana

Kada sadite cvijeće, zakopajte ovo na dno saksije: Rezultati vidljivi nakon dva dana

7. Pomaže kod snižavanja krvnog pritiska

Redovno konzumiranje sirutke doprinosi i zdravlju krvožilnog sistema jer pomaže u smanjivanju nivoa glukoze u krvi i krvnog pritiska te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije