Sadrži otrovan sastojak: Niste ni svjesni šta unosite u organizam jednom konzervom tunjevine

2
Radiosarajevo.ba
Sadrži otrovan sastojak: Niste ni svjesni šta unosite u organizam jednom konzervom tunjevine
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako i vi spadate među osobe kojima je omiljeni lagani obrok tunjevina iz konzerve s povrćem, tjesteninom ili salatom, imamo loše vijesti.

Znamo da sadrži proteine, ali tunjevina u sebi ima i malu količinu žive, koja je otrovna i opasna po ljudski život.

Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok je dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu tjelesne mase i to sedmično. Zato vodite računa da konzerviranu tunjevinu ne konzumirate previše.

Određen jednomjesečni pritvor Muhamedu Ajanoviću, mjere zabrane Dalili Hakalović

Određen jednomjesečni pritvor Muhamedu Ajanoviću, mjere zabrane Dalili Hakalović

Jedna studija koja je sprovedena na Univerzitetu u New Yorku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Food and Function, upozorava na količinu cinka u konzerviranoj tunjevini.

"Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da jedinjenja, koja ne bi trebalo da uđu u krvotok, mogu tu da dospiju. Ovo stanje zove se 'sindrom propusnog crijeva' i može da izazove multiplu sklerozu. U suštini dolazi do oštećenja imuniteta zbog materije koje organizam apsorbuje kroz propusna crijeva", objašnjava vodeći naučnik studije.

Povišen nivo cinka u organizmu manifestuje se kroz povraćanje, mučninu, gubitak svijesti i visoku temperaturu, a velike količine u organizmu mogu da prouzrokuju pad željeza i glukoze, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije