Nemojte biti lijeni čitati deklaraciju: Jedni prodaju salatu pod meso, a odakle dolazi

3
Radiosarajevo.ba
Nemojte biti lijeni čitati deklaraciju: Jedni prodaju salatu pod meso, a odakle dolazi
Foto: Društvene mreže / Rio mare u paprika sosu

Pratite li deklaracije na prehrambenim proizvodima?

Čak s europske razine potrošače se upozorava da najprije pogledaju na deklaraciji što kupuju, brojni proizvodi prolaze kontrole također s EU razine, pa ipak još uvijek na policama ima proizvoda koji nemaju ispravne opise, nazive, sadržaje...

Grupa studenta s Ekonomskog fakulteta u Splitu je u maju prošle godine provela istraživanje na uzorku od 90 proizvoda u 15 različitih prodavaonica prehrambene robe i zajedno s Udruženjem "Dalmatinski potrošač".

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Utvrdili su da dvije trećine deklaracija na neki način manjkavo, piše Slobodna Dalmacija.

Ima tu i manjih propusta, kao što je, na primjer, to da popis sastojaka nije naveden od većeg postotka prema manjem, što je ispravno, do toga da nije utisnut datum trajanja proizvoda, što je veći propust.

"Cilj nam je upozoriti građane na važnost deklaracije, koja treba biti cjelovita i istinita, kako bi potrošači dobili potpuni uvid u sastav proizvoda koji kupuju, osobito ako u proizvodima ima alergena, koji se po zakonu moraju posebno navesti na proizvodima", kaže Nela Kovačević te za primjer navodi dvije konzerve tune.

Kao primjer navode deklaraciju na konzervi tunjevine koja je (prema deklaraciji) ulovljena u Vijetnamskom moru, uvezena u EU preko kompanije u Češkoj pa preko uvoznika u Zagrebu.

Ovo je primjer ispravne deklaracije, premda je pomalo frustrirajuće kada shvatite odakle zapravo dolazi hrana koju jedemo.

S druge strane, deklaracija proizvoda koja je neispravna u marketinškom smislu, odnosno ako proizvod nosi naziv određene namirnice (npr. riba), mora sadržavati barem 50% te namirnice.

Ako se radi o proizvodu miješanih sastojaka, npr. riblja salata, udio ribe može biti manji, ali tada se mora tako i deklarirati – riblja salata, jer ljudi moraju znati što kupuju.

U deklaraciji je naveden tačan naziv proizvoda: gotovo jelo od paprike i tunjevine, ali u nazivu samog proizvoda piše: tuna u sosu s paprikom (lukavo). Iz iste deklaracije je vidljivo da je udio tunjevine 26 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije