Ručak za prste polizati: Pileće šnicle na krompiru
Kao današnji prijedlog za ručak donosimo vam recept za pileće šnicle na krompiru.
Jelo se brzo i jednostavno spravlja, a ukusno je za prste polizati.
SASTOJCI:
500 g pilećeg filea
700 – 800 g krompira
suhi začin
so, biber
2 jaja
200 ml kisele pavlake
50 ml ulja
20 g maslaca
PRIPREMA:
Krompir oguliti, oprati i izrezati na ploške debljine pola centimetra. Posoliti i posuti mješavinom suhog začina.
Pileći file izrezati na šnicle i također začiniti solju i mješavinom suhog začina, te malo pobiberiti.
Vatrostalnu posudu ili neki drugi pekač premazati maslacem. Na dno ravnomjerno rasporediti začinjeni krompir i pouljiti ga. Preko krompira poredati pileće šnicle, a zatim posudu pokriti aluminijskom folijom ili odgovarajućim poklopcem.
Peći oko 30 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni C.
Nakon toga posudu izvaditi iz rerne. Skinuti foliju ili poklopac. Umutiti jaja i pavlaku i time preliti sadržaj u posudi. Vratiti u rernu bez poklopca ili folije i peći još oko 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni C dok jelo fino ne porumeni.
Jelo je spremno za posluženje, piše Recepti.com
Uz neku supu i salatu odlična ideja za ručak.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.