Rezultati istraživanja pokazali: Izlaganje svjetlu sa ekrana navečer povećava rizik opasne bolesti

0
Radiosarajevo.ba
Rezultati istraživanja pokazali: Izlaganje svjetlu sa ekrana navečer povećava rizik opasne bolesti
Foto: Pexels / Gledanje ekrana navečer može biti jako štetno

Nova studija pokazuje da izlaganje umjetnom svjetlu nakon ponoći može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, sugerišu da noćni sjaj sijalice ili pametnog telefona može poremetiti tjelesni cirkadijalni ritam.

Istraživanje je provedeno među gotovo 85.000 osoba u dobi od 40 do 69 godina koje su nosile uređaje na zglobovima kako bi se pratila njihova izloženost različitim razinama svjetla. Kao dio eksperimenta UK Biobank, zdravlje sudionika praćeno je do devet godina.

Rezultati su pokazali da su oni koji su razvili dijabetes tipa 2 bili češće izloženi svjetlu između 00:30 i 06:00 tokom sedam dana istraživanja. Drugim riječima, osobe koje su noću bile izložene jakom umjetnom svjetlu imale su veći rizik od razvoja dijabetesa nego oni koji su boravili u tami.

Pogledajte kako napreduje izgradnja IX transverzale u Sarajevu

Pogledajte kako napreduje izgradnja IX transverzale u Sarajevu

Istraživanja su pokazala da izlaganje umjetnom svjetlu noću, bilo da se radi o žutom svjetlu lampe za čitanje ili plavom svjetlu pametnog telefona ili TV-a, može otežati uspavljivanje. Čak i kada su istraživači uzeli u obzir obrasce i trajanje spavanja, rezultati su ostali, što sugeriše da postoji dodatni mehanizam.

Mogući čimbenici poput spola, genetskog rizika od dijabetesa, ishrane, tjelesne aktivnosti, izloženosti dnevnom svjetlu, pušenja ili konzumiranja alkohola nisu uticali na rezultate. Novi dokazi sugerišu da umjetno svjetlo može poremetiti cirkadijalni ritam, što dovodi do smanjene tolerancije glukoze, promjena u izlučivanju inzulina i povećanja tjelesne mase – svi ovi faktori su povezani s povećanim rizikom od metaboličkih poremećaja poput dijabetesa tipa 2.

Ako se mučite sa nesanicom ove su vježbe za vas: Pomažu u opuštanju i pobjeđuju stres

Ako se mučite sa nesanicom ove su vježbe za vas: Pomažu u opuštanju i pobjeđuju stres

"Umjetno svjetlo u večernjim i noćnim satima može poremetiti fiziološke procese kontrolisane endogenim cirkadijalnim ritmovima, što može dovesti do štetnih zdravstvenih posljedica. Ovo uključuje smanjenje lučenja hormona melatonina i veću prevalenciju pretilosti, dijabetesa tipa 2 i hipertenzije u uvjetima stalnog svjetla noću", navodi se u The Lancet Regional Health – Europe.

Jedno od ograničenja studije je što istraživači nisu mogli uzeti u obzir vrijeme obroka, što također može uticati na cirkadijalni ritam i toleranciju glukoze, piše Science Alert.

Otprilike 50% sudionika bilo je izloženo vrlo slabom svjetlu noću, manjem od jednog luka, što odgovara svjetlosti svijeće. Ti sudionici su bili zaštićeni od razvoja dijabetesa. Oni najviše izloženi svjetlu imali su prosječno osvjetljenje od 48 luksa, što je odgovaralo oko 10% sudionika. Ovi sudionici imali su 1,5 puta veću vjerovatnoću da će razviti dijabetes u odnosu na one koji su boravili u tami.

Autori studije naglašavaju važnost melatonina, hormona spavanja koji upravlja glukozom i inzulinskim odgovorom, piše magazin Ljepota i zdravlje. Rizik od bolesti raste s jačinom izloženosti svjetlu – što je veća izloženost, veći je rizik od razvoja dijabetesa. Preporučuje se izbjegavanje plavog svjetla prije spavanja kako bi se smanjio rizik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije