Rekreativci, oprez: Zašto je vitamin C važan za trčanje, vožnju biciklom...

Radiosarajevo.ba
Rekreativci, oprez: Zašto je vitamin C važan za trčanje, vožnju biciklom...
/ Foto: Fruit Juice Matters
Počelo je ljeto kada rekreacija na svježem zraku dostiže svoj vrhunac. Trčanje, vožnja bicikla, plivanje, odbojka na plaži – aktuelni su svi oblici aktivnosti na otvorenom.

Ljetna rekreacija je definitivno dobra stvar za zdravlje, ali... Postoji i druga strana medalje kada ljudsko tijelo tokom bavljenja sportom može pasti u tzv. oksidativni stres, a posljedica je oštećenje mišića. Zaštitu nudi konzumiranje vitamina C.

Sok od narandže kao snažan izvor vitamina C može dati značajan doprinos u sportskoj prehrani.

Dokazano je da bavljenje sportom dovodi do povećanja tzv. slobodnih radikala u tijelu i na taj način može izazvati rast oksidativnih promjena u pojedinim molekulama. 

Stoga je važno da oni koji se bave sportom konzumiraju dovoljno vitamina C. Uzimanje 200 mg vitamina C dnevno doprinosi normalnim imunološkim funkcijama za vrijeme i nakon intenzivne fizičke aktivnosti. 

Osim toga, vitamin C daje doprinos normalnom energetskom metabolizmu i štiti ćelije od oksidativnog stresa. U tom kontekstu, sok od narandže može biti koristan dodatak u ishrani sportista zbog sadržaja vitamina C.

Komisija Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) prikupila je više dokaza da, između ostalog, vitamin C pomaže u smanjenju umora i iscrpljenosti. 

Sok od narandže kao izvor vitamina C može dati značajno pomoći, bez razlike da li se konzumira direktno kao prirodni sok ili sok iz koncentrata.

Đus sa 100-postotnim udjelom narandže sadrži prosječno 36 miligrama vitamina C na 100 mililitara soka. Mala čaša (150 mililitara) prirodnog soka daje više od 50 posto dnevnih potreba vitamina C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije