Crvene ribizle višestruko korisne: Prepune vitamina, vlakana i proteina
Prebogata je karotenom koji u organizmu sintetizira vitamin A, važan za zaštitu sluzokože i pospješivanje razmjene materija na ćelijskoj razini.
Bobice sadrže čak polovinu dnevnih potreba vitamina C, zbog čega se preporučuje kod avitaminoze.
Visoke koncentracije vitamina C čine da je ova voćka izuzetan antioksidans koji pomaže u sprečavanju različitih oblika karcinoma.
Dobar je i izvor vitamina K, pa se preporučuje za održavanje zdravlja kostiju, jer aktivira osteokalcin koji pomaže ugradnju kalcija u kosti.
Osigurava i zdravo zgrušavanja krvi kao zaštitu kardiovaskularnog sistema, pospješuje rad crijeva i ubrzava oporavak poslije hirurške intervencije.
Bobice crvene ribizle otvaraju i apetit, jačaju organizam i štite ga od nagomilanih štetnih materija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.