Orašastim plodovima protiv raka debelog crijeva

Radiosarajevo.ba
Orašastim plodovima protiv raka debelog crijeva
Pixabay / Orašasti plodovi
Orašasti plodovi sadrže zdrave nezasićene masne kiseline i bogat su izvor vitamina E.

Znanstvenici sa Univerziteta u Connecticutu otkrili su da orašasti plodovi smanjuju rizik za razvoj raka debelog crijeva, prenosi portal Medical News Today.

Do zaključka su došli u studiji na miševima kojima su u prehranu uvrstili orašaste plodove. Miševi su od sedam do deset posto ukupnog unosa kalorija dobivali od takvih plodova i kao rezultat je zabilježena manja pojava raka debelog crijeva.

Od sedam do deset posto ukupnog unosa kalorija ekvivalent je konzumaciji tridesetak grama orašastih plodova na dan u ljudskoj prehrani.

“Naši rezultati po prvi put pokazuju da konzumacija orašastih plodova može reducirati pojavu raka debelog crijeva”, rekao je vodeći autor Daniel Rosenberg.

“Sve je više dokaza da orašasti plodovi nude niz korisnih stvari za ljudsko zdravlje, a naša studija pokazuje da djeluju i kao probiotik za zdravlje debelog crijeva”, dodao je.

Otprije je poznato da orasi pridonose zdravlju srca, štite od dijabetesa i neuroloških poremećaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije