Recept za špansku supu za vrele dane
Gaspaćo ( gazpacho) je tradicionalna španska čorba čija se priprema razlikuje u zavisnosti od oblasti u kojoj se priprema. U svakoj varijanti, međutim, odličan je obrok za vrele dane jer osvježava i okrepljuje.
Sastojci:
900 g paradajza
2 krastavca
1/2 crvene paprike
1 čen bijelog luka
2 kašike sirćeta
1/2 šolje vode
1/3 šolje maslinovog ulja
so, biber
2 kriške hljeba
bosiljak
Priprema:
Izmiksajte oljušteni paradajz, krastavac, papriku, bijeli luk i sirće u blenderu. Kada dobijete glatku smjesu dodajte maslinovo ulje i sjedinite.
Posolite i pobiberite i stavite u frižider da se ohladi.
Dok se supa hladi, u tiganju na malo maslinovog ulja propržite hljeb koji ste isjekli na kockice dok ne postane hrskav.
Čorbu začinite i sipajte u činije, na vrh stavite hrskavi hljeb, bosiljak i kašiku maslinovog ulja.
Po ukusu, u čorbu možete dodati mljeveni kim i ljutu (čili) papriku. Kažu da je ovo osnovni recept za gaspaćo, a svako sebi može dodati još nešto po izboru – rendani sir, parmezan, jogurt…
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.