Recept za rižu koji će vas oduševiti: Potpuno drugačiji okus uz ovaj tajni sastojak

0
Radiosarajevo.ba
Recept za rižu koji će vas oduševiti: Potpuno drugačiji okus uz ovaj tajni sastojak
Foto: Pexels / Riža

Riža je jedno od najpristupačnijih jela kada je riječ o pripremi ukusnog i hranjivog obroka, ali sama po sebi može biti prilično dosadna.

Većina ljudi je kuha u običnoj vodi, ne shvatajući da riža upija tečnost u kojoj se kuha, što znači da čak i mala promjena u tečnosti može u potpunosti transformisati okus. Jill Nystul, kulinarska stručnjakinja i osnivačica sajta One Good Thing, otkrila je jednostavan trik kako običnu rižu učiniti mnogo ukusnijom, korištenjem kocke za pileći bujon.

Jill objašnjava da riža čini odličan prilog jer je zasitna i ekonomična, ali da obična bijela riža kuhana u vodi brzo može dosaditi. "Nakon što sam počela kuhati rižu u pilećem bujonu i smišljati nekoliko svojih varijacija, više nemam problema održavati večeru zanimljivom, a da pri tome ne žrtvujem našu osnovnu pratnju jelu", rekla je Nystul.

Krvavi obračun u Beču: Austrijski specijalci uhapsili državljanina BiH

Krvavi obračun u Beču: Austrijski specijalci uhapsili državljanina BiH

Priprema riže sa kockom bujona ili gotovim bujonom daje znatno bogatiji i aromatičniji ukus nego obična voda. Dok riža krčka, upija mirise začina i aromatičnih biljaka, što osigurava da svaki zrnca bude prožeto intenzivnim i složenim okusom, savršeno se slažući sa glavnim jelom.

Ovaj trik također predstavlja izuzetno ekonomičan način za unapređenje ovog skromnog priloga, bez dodatnog trošenja vremena ili truda u kuhinji. Za pripremu ukusne riže potrebno je 370 grama sirove bijele riže i 720 ml pilećeg bujona (ili kocka bujona otopljenog u vodi). Rižu je potrebno isprati pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra, zatim dodati u lonac s bujonom i kuhati na laganoj vatri 15 minuta, poklopljeno.

Nakon kuhanja, lonac se skida s vatre, a riža ostaje poklopljena još pet minuta kako bi upila svu tečnost. Prije posluživanja, rižu treba protresti viljuškom da zrna ostanu rastresita. Rezultat je ukusna, aromatična riža koja je daleko bolja od obične, a priprema je brza, jednostavna i ekonomična.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije