Recept za legendarnu Waldorf salatu: Evo u čemu je tajna

Radiosarajevo.ba
Recept za legendarnu Waldorf salatu: Evo u čemu je tajna
Foto: Parker Feierbach / Waldorf salata

Prema izvorima upućenim u priču, Waldorf salata nastala je po ideji šefa sale čuvenog hotela Waldorf Astoria u New Yorku, po imenu Oscar Tschirky. Ovaj objekat otpočeo je sa radom davne 1893. godine, a recept koji je pred vama pronašao je mjesto u kuharu naslovljenom The Cook Book by Oscar of the Waldorf, koji je nastao 3 godine kasnije.

Tajna je u dobroj kombinaciji sastojaka, među kojima se izdvajaju jabuke, celer i majonez, a naravno ne treba izostaviti ni ulogu oraha. Koštunjavo voće je vremenom postalo interesantno i drugim kuharima, a ugostiteljski objekti su preuzimali recepturu.

U nastavku vas očekuje lista sastojaka, kao i sam postupak, a naš prijedlog je da svoj obrok obogatite sušenim brusnicama ili grožđem, zbog teksture, ali i samog ukusa.

Potrebno je:

3 jabuke srednje veličine, zlatni delišes ili slične sorte

1 kašičica šećera

1 kašičica limunovog soka

prstohvat soli

1 šolja sitno isjeckanog celera

½ šolje izmrvljenih oraha

½ šolje prohlađene slatke pavlake

¼ šolje majoneza

listovi zelene salate i druge po želji

Priprema:

1. Za početak pripremite sve sastojke.

2. Operite jabuke, ali ih nemojte ljuštiti, a zatim ih očistite i isjeckajte ih na kockice.

3. U činiju sa jabukama dodajte šećer, limunov sok i so.

4. Sljedeći su na redu celer i orasi, nakon čega ćete sve promiješati.

5. Mikserom umutite slatku pavlaku.

6. Lagano dodajte majonez u zgusnutu pavlaku i promiješajte da se sjedine.

7. Nakon toga, prespite smjesu u činiju sa jabukama, celerom i orasima.

8. Salata je tada spremna, te vam ostaje samo da je servirate na listovima zelene salate i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije