Recept za džem od smokava: Savršena zimska poslastica

0
Radiosarajevo.ba
Recept za džem od smokava: Savršena zimska poslastica
Foto: Printscreen / Džem od smokava

Kraj augusta napokon je, osim zelenim, prošarao stabla smokava slatkim žutim i plavim plodovima. Ovaj put otkrivamo recept za džem od smokve. I to ne bilo kakav, već provjereno dobar zbog kojeg svaki put poželimo ponovo sjesti u automobil i odvesti se do najbližeg mora ne bismo li nabrali još koji kilogram i nadopunili zimnicu pa u plodovima ljeta uživali u mjesecima kada ih ne možemo kupit ili nabrati i okusiti.

Tajna ovog džema ne leži u nekim teško nabavljivim sastojcima, već u dva koja sasvim sigurno i sami imate na zalihama u svom podrumu ili frižideru.

Smokve, naravno, možete napraviti u kompotu ili ih, ipak, sušiti. A ne zaboraviti niti na smokvenjak, koji je krasan suvenir i poklon za drage ljude.

Počinje UEFA Liga prvaka u Sarajevu: Samira Hurem najavila spektakl na Koševu

Počinje UEFA Liga prvaka u Sarajevu: Samira Hurem najavila spektakl na Koševu

Džem od smokava s teraninom

Trebat će vam:

  • 1 kg smokava
  • 300 grama šećera (za zrele smokve dovoljno je 200 g)
  • sok pola limuna
  • 200 ml teranina
  • 1 grančica svježeg timijana (ili 1 kašika suhog)

Priprema:

Teranino i timijan prokuhajte. Smokve operite, uklonite im peteljku i narežite ih po želji ili ostavite cijele. Ako ih ostavljate cijele, probodite svaku s dvije strane viljuškom da puste sok.

U veliki lonac na smokve dodajte šećer i limunov sok - i kuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući. Kad smokve omekšaju i počnu se raspadati, nakon 30 - 40 minuta, dodajte i kuhani teranino.

Kako biste provjerili gustoću, stavite malo džema na tanjirić koji ste prethodno ohladili u zamrzivaču. Ako se džem stisne i ne razlijeva, spreman je. Ako ne, kuhajte još nekoliko minuta i ponovo provjerite.

Kad je gotov, vrući džem ulijte u sterilizirane tegle. Zatvorite ih i okrenite naopako, pokrijte krpom ili peškirom i pustite tako da se ohlade, pa ih pospremite na tamno i hladno mjesto, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije