Recept za džem od smokava: Savršena zimska poslastica
Kraj augusta napokon je, osim zelenim, prošarao stabla smokava slatkim žutim i plavim plodovima. Ovaj put otkrivamo recept za džem od smokve. I to ne bilo kakav, već provjereno dobar zbog kojeg svaki put poželimo ponovo sjesti u automobil i odvesti se do najbližeg mora ne bismo li nabrali još koji kilogram i nadopunili zimnicu pa u plodovima ljeta uživali u mjesecima kada ih ne možemo kupit ili nabrati i okusiti.
Tajna ovog džema ne leži u nekim teško nabavljivim sastojcima, već u dva koja sasvim sigurno i sami imate na zalihama u svom podrumu ili frižideru.
Smokve, naravno, možete napraviti u kompotu ili ih, ipak, sušiti. A ne zaboraviti niti na smokvenjak, koji je krasan suvenir i poklon za drage ljude.
Upozorenje meteorologa građanima Bosne i Hercegovine: 'Slijedi nam burnih 24 sata, spremite se'
Džem od smokava s teraninom
Trebat će vam:
- 1 kg smokava
- 300 grama šećera (za zrele smokve dovoljno je 200 g)
- sok pola limuna
- 200 ml teranina
- 1 grančica svježeg timijana (ili 1 kašika suhog)
Priprema:
Teranino i timijan prokuhajte. Smokve operite, uklonite im peteljku i narežite ih po želji ili ostavite cijele. Ako ih ostavljate cijele, probodite svaku s dvije strane viljuškom da puste sok.
U veliki lonac na smokve dodajte šećer i limunov sok - i kuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući. Kad smokve omekšaju i počnu se raspadati, nakon 30 - 40 minuta, dodajte i kuhani teranino.
Kako biste provjerili gustoću, stavite malo džema na tanjirić koji ste prethodno ohladili u zamrzivaču. Ako se džem stisne i ne razlijeva, spreman je. Ako ne, kuhajte još nekoliko minuta i ponovo provjerite.
Kad je gotov, vrući džem ulijte u sterilizirane tegle. Zatvorite ih i okrenite naopako, pokrijte krpom ili peškirom i pustite tako da se ohlade, pa ih pospremite na tamno i hladno mjesto, piše Jutarnji list.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.