Recept za čarobni kolač od jabuka: Kažu da je najbolji koji ćete probati...
Ovaj kolač bi se trebao zvati “Nevjerna Tonka” jer svi koji su ga pravili prvi put, nisu vjerovali da će uspjeti. A kako i bi kada se radi o biskvitnom kolaču u kojega ne ide nikakva tekućina. Nema jogurta, mlijeka, jaja, ulja … stvarno ništa! Suhi sastojci i jabuke. To je to!
Osim nevjerojatnog suhog načina pripreme, ovdje se radi i o jednom brzom receptu gdje će vam najviše vremena oduzeti ribanje jabuka. Ako imate električni ribež cijeli kolač možete imati spreman za stavljanje u rernu unutar 5 minuta.
Iako kolač po fotografijama nije ništa posebno privlačan, iskreno vam preporučujemo da mu date šansu i da uživate u ovoj brzoj i sočnoj poslastici s jabukama. Pogotovo ako inače volite okus pite od jabuka.
Sipana pita, najbrža pita od jabuka ili čarobni kolač od jabuka. Kako god vam drag naziv ovog recepta sigurno ćete ga često ponavljati!
Sastojci:
1 čaša/šalica grisa
1 čaša/šalica oštrog pšeničnog brašna
1 čaša/šalica šećera
1 prašak za pecivo (12-15 grama)
1 vanilin šećer (10-15 grama)
5 velikih jabuka (moguće će trebati i više jabuka ovisno o njihovoj veličini)
po želji cimeta
po potrebi maslaca (dovoljno da prekrije površinu kolača koja će ovisiti o veličini posude)
Priprema:
U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna (najbolje je da zajedno prosijete brašno i prašak za pecivo), istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić vanilin šećera. Pomiješajte sve suhe sastojke.
Dno tepsije nauljite ili premažite maslacem. Rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno) po dnu. Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno tepsije, piše Kuharica.
Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka u jednom sloju (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok jabuke u potpunosti nisu prekrivene. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili ne dođete do vrha tepsije (to najčešće budu tri sloja).
Na kraju po kolaču naribajte maslac i stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stepeni oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.
Poslužiti ga možete toplog ili hladnog. A odlično se slaže s kuglicom sladoleda, karamel umakom i čak čokoladnim preljevom.
U slast!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.