Čaj i domaći keksići: Recept za odlične slatkiše
Potrebno je (za keks):
120 grama maslaca
300-400 grama brašna
1 jaje
150 grama šećera u prahu
50 grama tamnog kakao praha
malo soli
četvrtina kašičice sode bikarbone (može i prašak za pecivo)
Za nadjev:
80-100 grama maslaca
ekstrat vanile
150 grama prah šećera
Priprema:
Umutiti maslac sa šećerom. Dodati jedno jaje, kakao, malo soli, brašno sa sodom bikarbonom i zamijesiti glatko tijesto. Staviti u kesu pa u zamrzivač da se malo ohladi. Razviti na pola centimetra, pa vaditi keksiće i ređati u pleh koji ste obložili pek papirom. Peći na 200 stepeni oko 15 minuta, piše stvarukusa.rs.
Umutiti ostatak maslaca sa šečerom u prahu i dodati vanilin šećer da bude pjenasto. Ohlađen keks mazati nadjevom i spajati dva keksa.
Keks može duže da stoji, a odlično ide uz kafu i čaj.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.