Recept sedmice: Tigrasti hljeb kojeg ćete praviti svaki drugi dan

Tigrasti hljeb, sastojci:
- 300 g brašna tip 500
- 50 g integralnog pšeničnog brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sećera
- 1 kašičica suvog kvasca
- 2 dl mlake vode
- 30 ml ulja
Sastojci za premaz:
- 50 g pirinčanog brašna
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1/4 kašičice soli
- 70-80 ml toplog mlijeka
- 1 kašika ulja
Priprema:

Dragan Bursać: Pokušaj hapšenja Dodika i Oružana pobuna u režiji MUP-a RS!
Prvo umijesite tijesto od navedenih sastojaka.
Ostavite ga na toplom mjestu da se udvostruči (prethodno ga dobro upakujte da se ne suši).
Potom umutite sastojke za premaz – sjedinite sve sastojke i lijepo izmiješajte.
Mlijeko sipajte postepeno i po potrebi dodajte još mlijeka ili vode jer treba da se dobije smjesa kojom lijepo može da se premazuje pecivo.su ostavite da odstoji.

Instagram: Tigrasti hljeb - Tiger bread
Kada tijesto naraste, udvostruči se, napravite hljeb ili zemičke i ostavite na toplom mjestu dok lijepo ne naraste.
Premažite smjesom od pirinčanog brašna i pecite u zagrijanoj rerni na 180-200 stepeni dok pecivo lijepo ne porumeni (20-25 minuta).
Napomene:
Kakve će biti šare na vašem hljebu ili pecivu, zavisi od više faktora – od toga kakvo je tijesto, koliko je gust premaz i od temperature u rerni.
Bez obzira na šare, hljeb će uvijek imati neodoljivo hrskavu koricu.
Mi smo odlučili da napravimo aromatične sendviče – premazali smo začinjenim puterom, stavili pečenicu, sir i bosiljak.
A vi izaberite ono što volite - recept možete naći i na blogu Kristine Gašpar, autoricaa bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.