Recept koji okuplja ukućane: Napravite danas slane lokume

0
Radiosarajevo.ba
Recept koji okuplja ukućane: Napravite danas slane lokume
FOTO: Coolinarika / Slani lokumi

Ako želite brz i ukusan zalogaj koji nestane sa stola brže nego što se isprži, slani lokumi su savršen izbor. Mekani iznutra, zlatni izvana, odlično se slažu uz sir, sudžuku, salamu ili suho meso i idealni su za svaku nenajavljenu glad u kući, posebno onu jutarnju. 

Njihova najveća prednost je jednostavnost: za svega petnaestak do dvadeset minuta možete napraviti pun tanjir lokuma i bez puno truda nahraniti cijelu ekipu. U nastavku donosimo recept za slane lokume koji ćete sigurno zapamtiti.

Sastojci:

  • 600–700 g glatkog brašna
  • 150 ml vrhnja (ili pavlake)
  • 200 ml jogurta
  • 2 jaja
  • so
  • 1 prašak za pecivo
  • malo mlijeka, po potrebi
  • ulje za prženje

Priprema:

U veću posudu stavite brašno, vrhnje, jogurt, jaja, so i prašak za pecivo. Postepeno dodajte mlijeko i zamijesite mekano, glatko tijesto, slično onom za pitu. Tijesto potom prebacite na pobrašnjenu podlogu, razvaljajte na oko pola centimetra debljine i izrežite na rombove ili kockice. Pržite ih na srednje jakoj vatri u tavi s nešto više ulja. Lokumi će se brzo napuhati i dobiti lijepu zlatnu boju, tada ih okrenite i kratko zapecite i s druge strane. Gotovi su za čas, pa pripazite da ne potamne.

Na Ilidži zapaljena Škoda, oglasili se iz sarajevske policije

Na Ilidži zapaljena Škoda, oglasili se iz sarajevske policije

Bonus savjet: Ako želite malo jači okus, u tijesto možete dodati sitno sjeckani peršun ili prstohvat bijelog luka u prahu. A za najmekšu teksturu, poslužite ih dok su topli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije