Recept dana: Znate li kako se pravi muhlama, čuveni turski doručak

0
Radiosarajevo.ba
Recept dana: Znate li kako se pravi muhlama, čuveni turski doručak
Foto: Hurriyet / Divna, ukusna muhlama

Muhlama je raskošni turski doručak koji je toliko jednostavan za pripremu i toliko ukusan, da jedva postoji neko kome se ne bi dopao.

Predivno bi bilo da se za Muhlamu koristi turski sir kačkavalj (kasseri ili kaşar) koji bude u nitima, ali može da se eksperimentiše i sa sirevima kao što su Gauda, Grijer i Čedar, samo da nisu mnogo zreli i tvrdi.

Od italijanskih bili bi pogodni Provolone i od zrelijih mocarela, koja se koristi za picu. Ementaler je takođe odgovarajuć kao tekstura, ali ipak ga ne preporučuju, zbog posebnog ukusa koji ne ide uz ovaj raskošni namaz.

Zakazala odbrana Izraela: Huti izveli žestok napad na Tel Aviv, povrijeđeno više osoba

Zakazala odbrana Izraela: Huti izveli žestok napad na Tel Aviv, povrijeđeno više osoba

Sastojci:

  • sir - 220 grama, turski kačkavalj ili po izboru
  • kukuruzni griz - 4 supene kašike
  • puter - 65 g
  • 4-5 čehna bijelog luka (po volji)
  • voda - 1 šolja (ili 50/50 svježe mlijeko/voda)
  • so - po želji

ZA POSIPANJE (po želji)

  • cimet
  • suho grožđe
  • orasi

Priprema:

Da biste pripremili muhlamu, istopite puter na umjerenoj vatri, da ne gori - po želji dodajte čehna bijelog luka. Koristite sud ili tavu s debelim dnom, ili originalni turski sud sa dve drške, od kojih i potiče naziv za jelo.

Recept koji svima uspijeva: Kako napraviti savršene domaće jufke za pitu

Recept koji svima uspijeva: Kako napraviti savršene domaće jufke za pitu

Na puteru prepržite kukuruzni griz neprestano miješajući. Dovoljno je da vam prijatno zamiriše i gotovo je, nije potrebno da čekate da postane braon boje.

Postepeno sipajte vodu (da bi bilo lakše možete unapred da je zagrejete) i miješajte dok se ne dobije glatka smjesa. Ovdje je trenutak da posolite, ukoliko sir kojeg koristite nije mnogo slan. Kratko kuhajte dok se ne zgusne i tada sipajte izrendani sir i miješajte sve dok se ne istopi i dok se ne dobije glatka, rastegljiva masa.

Najbolje je da se muhlama servira topla, prije nego što se sir stegnuo, kako bi se u nju umakao komadić hljeba, hrskavi krekeri ili prepečene kriške.

U svojoj autentičnoj varijanti, muhlama se posipa cimetom, ali ako ga ne volite, možete posuti i orasima i suhim grožđem, piše Bonapeti.rs.

To je to. Prijatno!

Trabzon's Most Famous Meal: Muhlama 🏆🏆

A Black Sea dish that is indispensable for Turkish breakfast tables #eatmore #muhlama #breakfast #trabzon

Posted by Eat More on Thursday, September 21, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije