Proklijali krompir: Smije li se jesti ili ga trebamo baciti

Radiosarajevo.ba
Proklijali krompir: Smije li se jesti ili ga trebamo baciti
Foto: Pixabay / Krompir / Ilustracija

Hljeb i krompir namirnice su koje se najčešće bacaju, no to nije uvijek nužno.

Tvrdi hljeb možemo usitniti u mrvice i osušiti ili iskoristiti za tople sendviče, no pojavi li se plijesan, vrijeme je da se od njega oprostimo. Kad je riječ o proklijalom krumpiru, stvari nisu tako jednostavne.

Krumpir sadrži solanin, štetni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, potvrđuju britanski naučnici sa Univerziteta Lincoln, kao i njemački Savezni institut za procjenu rizika.

Toksične klice krompira mogu izazvati probavne tegobe ili glavobolju stoga ih svakako treba odrezati. Ako je krompir mekan ili se smežurao, obavezno ga bacite, no ostane li tvrd i "zdrav", možete ga oguliti, prema potrebi izdubiti na mjestu gdje je proklijao i koristiti za jelo.

Kako biste usporili klijanje krompira, nakon kupnje spremite ga na hladno i tamno mjesto, najbolje u kartonsku kutiju ili papirnu vrećicu kako bi zrak mogao cirkulirati. U plastici krompir ne može "disati" pa će se i prije pokvariti.

Čuvate li veću količinu krompira, redovito ih provjeravajte pa one koji su proklijali ili omekšali izdvojite kako ne bi potaknuli kvarenje ostalih. Također, nemojte ih čuvati zajedno s lukom kako bi se usporilo starenje zbog plinova koje ispuštaju, piše Punkufer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije