Pročitajte koje je cvijeće jestivo

Radiosarajevo.ba
Pročitajte koje je cvijeće jestivo

Neke vrste cvijeća odavno su se udomaćile u našim kuhinjama, bilo kao začin (šafran), bilo kao namirnica (brokula, cvjetača, artičoka, cvijet tikvice i bazge), a najčešće u obliku čajnog pripravka (sljez, jasmin, lipa, hibiskus...).

Ovom je prilikom u središtu pažnje cvijeće koje najčešće doživljavamo samo kao ukras, a ono je i jestivo i hranjivo, piše Brzo i fino.

Lista jestivog cvijeća poprilično je dugačka: ruže, maćuhice, lavanda, tratinčice, kadife, maslačci, ljubičice, suncokreti, jorgovan, karanfili i tulipani najzastupljenije su jestive vrste našeg podneblja, koje se mogu naći u gotovo svakom vrtu ili livadi. Osim njih, u kulinarstvu se naravno može koristiti i cvijeće svih začinskih biljaka – ružmarina, kadulje, bosiljka, bijelog luka.cvijece_led_pixabay.jpg - undefined

 

Iako jestivo cvijeće raste čak i samoniklo u urbanim sredinama, branje na takvim mjestima ne preporučujemo. Odnosno, berite ga ako će završiti u vazi, ali nikako na tanjiru! Cvijeće koje planirate konzumirati berite što dalje od naseljenih područja, prometnica i onečišćenja.

Nakon branja cvjetove uronite u hladnu vodu u koju možete dodati i malo soli, potom ih posušite na papirnom ručniku.

Poslije čišćenja cvjetovi su spremni za dodavanje jelima – kako slatkim, tako i slanim. 

Cvijećem možete uljepšati i različite napitke. Najbolji efekt ćete dobiti ako cvijeće stavite u kalupe za led, dolijete vodu i zaledite. Cvjetne kockice leda koristite u koktelima, ledenom čaju i sokovima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije