Prisutan je nedostatak seksa? Možda vam brak zapravo visi o koncu

Radiosarajevo.ba
Prisutan je nedostatak seksa? Možda vam brak zapravo visi o koncu
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Seks u braku je vrlo problematična kategorija, a kako vrijeme prolazi situacija se najčešće samo pogoršava.

Još 90-ih su istraživanja pokazala da se 40 posto parova seksa dva do tri puta sedmično te da učestalost opada s dobi i dužinom braka. Generalno se javlja smanjivanje učestalosti i zadovoljstva što su parovi duže zajedno. Učestalost i zadovoljstvo seksom su u direktnoj korelaciji s brojem razvoda.

Istraživanje provedeno na 2.400 parova u braku  je pokazalo da što se parovi više seksaju to su sretniji, no granica je bila na jednom seksu sedmično. Zanimljivo je da parovi koji su se seksali jednom  sedmično nisu postajali zadovoljniji ukoliko bi ih se zatražilo da se češće seksaju, dapače čak su prijavili da uživaju manje u seksu, piše 100posto.

Seksualno zadovoljstvo je veće u određenim periodima veze i kao što je poznato tome najčešće na put stane život. Na svakom je paru da postavi svoj osobni standard. Upravo je to kritična tačka, dakle, nije u pitanju broj po sebi, već način na koji doživljavamo tu brojku.

Parovi koji razmišljaju o tome je li učestalost njihovog seksa normalna su najvjerojatnije oni koji nisu zadovoljni i vjerojatno su ispod prosjeka. Ipak, postoje i parovi, najčešće oni u dugogodišnjem braku, koji nemaju problem s činjenicom da se rijetko seksaju.

Intimnost je ključ

Razlika u željama je ono što stvara problem. Za one koji nisu zadovoljni seksualnim životom savjet je da analiziraju svoj odnos izvan spavaće sobe.

Važno je detektirati postoji li dovoljan stupanj intimnosti među partnerima, kako fizičke tako i emotivne, jer je to odlučujući faktor u vezi. Ukoliko je seks jedini način kojim uspostavljate intimnost to upućuje na lošu kvalitetu veze koja za posljedicu može imati i loš seks.

Seksualni terapeuti najčešće savjetuju unaprijed dogovaranje termina za seks, promjenu mjesta na kojem to radite, odlazak na izlet ili provođenje zajedničkog vremena daleko od obiteljskog doma, začinjavanje atmosfere ili čak ponovo dejtanje. Za pomoć se uvijek možete obratiti seksualnom terapeuti, no prije toga promislite je li razlog vaših problema možda uzrokovan fizičkim ili psihičkim faktorima.

Studija koju je provodila profesorica Denise A Donnelly sa sveučilišta Georgia je pokazala da 15% oženjenih parova nije imalo seks s partnerom posljednjih šest mjeseci do godinu dana. Michele Weiner Davis, autor knjige Sex Starved Marriage objašnjava zašto je nedostatak seksa glavni problem u braku.

"Kada jedan partner očajnički žudi za dodirima, fizičkom blizinom i više seksa, a drugi razmišlja 'U čemu je problem? Zašto te to toliko muči?', događa se odvojenost zbog koje opada intimnost na svim razinama. Poanta je u osjećaju poželjnosti, voljenosti i povezanosti, a kada su žene u pitanju i osjećaju ženstvenosti.

Nepodudarajuća libida

Ta situacija povređuje jednu stranu i zbog toga prestaju provoditi vrijeme zajedno. Prestaju se smijati šalama drugog i gledati se u oči. Njihova vezanost tako s vremenom iščezava i dovodi brak u rizik te se povećava mogućnost nevjere i na kraju razvoda."

Najučestaliji razlozi za takozvani brak bez seksa su nepodudarajuća libida, konflikti u vezi, ljutnja prema partneru, pasivna agresija, dosada, umor, nevjera, porod, stres, erektilna disfunkcija, depresija ili drugi psihički problemi, historija seksualnog zlostavljanja, ovisnost o pornografiji i slično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije