Buduće mame, oprez: Otkriveno da ovi lijekovi vode većem riziku od pobačaja

Radiosarajevo.ba
Buduće mame, oprez: Otkriveno da ovi lijekovi vode većem riziku od pobačaja
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Trudnice koje uzimaju grupu lijekova koja se često propisuje u liječenju tjeskobe i nesanice možda su izložene većem riziku od pobačaja, pokazuje nova studija javlja Hina.

Kanadski naučnici proučavali su ishode više od 160.000 ranih trudnoća i ustvrdili da žene koje uzimaju benzodijazepine poput alprazolama, diazepama i klonazepama imaju gotovo dva puta veće izglede za pobačaj, navodi se u radu objavljenom u časopisu JAMA Psychiatry.

"Tjeskobu i poremećaje raspoloženja treba liječiti tokom trudnoće", kaže voditeljica studije Anick Berard sa Univerziteta Montreal.

"S obzirom na učestalost tjeskobe i poremećaja raspoloženja tokom trudnoće liječnici moraju procjenjivati rizike i koristi upotrebe benzodijazepina u svjetlu činjenice da postoje alternativne nefarmakološke metode liječenja poput psihoterapije".

Već se ustvrdilo da grupa benzodijazepina prelazi u posteljicu i da je povezana s određenim prirođenim defektima, ističe njezin tim.

Protekle studije također su povezale te lijekove s rizikom pobačaja, no nije bilo jasno imaju li svi lijekovi iz te grupe isti rizik.

Naučnici su ustvrdili da su trudnice koje su uzimale benzodijazepine rano u trudnoći imale 1,85 puta veće izglede za pobačaj u odnosu na žene koje nisu uzimale te lijekove.

Svaki oblik tih lijekova bio je praćen rizikom pobačaja, od 1,13 puta za flurazepam do 3,43 puta za diazepam.

Većina trudnica koristila je te lijekove oko dvije sedmice, napominju autori istraživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije