Prijedlog za iftar: Ukusna i sočna piletina - pet najčešćih grešaka prilikom njene pripreme
Piletina je jedna od najuniverzalnijih i najomiljenijih proteinskih namirnica širom svijeta.
Međutim, često se događa da se prilikom pripreme naprave greške koje mogu utjecati na njezin okus, teksturu te čak i sigurnost konzumiranja.
U nastavku pročitajte pet najčešćih grešaka koje trebate izbjegavati prilikom pripreme piletine.
Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?
Nepravilno odmrzavanje
Mnogi ljudi na brzinu odmrzavaju piletinu ostavljajući je na sobnoj temperaturi na kuhinjskom elementu ili čak uz pomoć mikrovalne. Ovo može dovesti do neujednačenog odmrzavanja i povećanja rizika od razvoja bakterija.
Šta znače tamne mrlje na koži piletine? Razlog je uznemirujući, možda je i bolje ne znati...
Piletinu je idealno odmrzavati u frižideru preko noći ili uz pomoć hladne vode namakanjem u vrećici u sudoperu, ako ste u žurbi.
Nepravilna priprema kože
Koža piletine može biti ukusna i hrskava ako se pravilno pripremi, ali mnogi ljudi često griješe u tom koraku. Ako piletinu pečete u rerni, uvijek je dobro osušiti je papirnim peškirom prije termičke obrade. To će pomoći da se koža u rerni bolje zapeče i bude hrskava.
Pretjerano mariniranje
Marinade mogu dodati fantastičan okus piletini, ali ako je ostavite previše dugo u marinadi ili koristite marinadu s previše kiseline (poput limunovog soka ili octa), može doći do "kuhanja" mesa, što rezultira suhom i žilavom teksturom. Umjesto toga, pokušajte marinirati piletinu najviše nekoliko sati prije pečenja i pazite da ne pretjerate s kiselinom u sastojcima marinade.
Nepravilna temperatura pečenja
Jedan od najčešćih razloga za suhu piletinu je pečenje na previsokoj temperaturi ili predugo pečenje. Idealna unutrašnja temperatura piletine bi trebala biti oko 75 °C. Ustvari, najbolje je koristiti termometar za hranu kako biste bili sigurni da je piletina pečena dovoljno, ali ne i previše.
Meso ne odmara nakon pečenja
Nakon što izvadite piletinu iz rerne ili s roštilja, važno je da joj dopustite da odmori nekoliko minuta prije nego je narežete i poslužite. Ovo omogućuje da se sokovi ravnomjerno rasporede po mesu, što rezultira većom sočnošću. Ako je prerežete odmah nakon pečenja, sokovi će se izgubiti, a piletina će biti suha, javlja centarzdravlja.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.