Prijedlog za iftar: Ukusna i sočna piletina - pet najčešćih grešaka prilikom njene pripreme

0
Radiosarajevo.ba
Prijedlog za iftar: Ukusna i sočna piletina - pet najčešćih grešaka prilikom njene pripreme
Foto: Pexels / Piletina

Piletina je jedna od najuniverzalnijih i najomiljenijih proteinskih namirnica širom svijeta.

Međutim, često se događa da se prilikom pripreme naprave greške koje mogu utjecati na njezin okus, teksturu te čak i sigurnost konzumiranja.

U nastavku pročitajte pet najčešćih grešaka koje trebate izbjegavati prilikom pripreme piletine.

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

Nepravilno odmrzavanje

Mnogi ljudi na brzinu odmrzavaju piletinu ostavljajući je na sobnoj temperaturi na kuhinjskom elementu ili čak uz pomoć mikrovalne. Ovo može dovesti do neujednačenog odmrzavanja i povećanja rizika od razvoja bakterija.

Šta znače tamne mrlje na koži piletine? Razlog je uznemirujući, možda je i bolje ne znati...

Šta znače tamne mrlje na koži piletine? Razlog je uznemirujući, možda je i bolje ne znati...

Piletinu je idealno odmrzavati u frižideru preko noći ili uz pomoć hladne vode namakanjem u vrećici u sudoperu, ako ste u žurbi.

Nepravilna priprema kože

Koža piletine može biti ukusna i hrskava ako se pravilno pripremi, ali mnogi ljudi često griješe u tom koraku. Ako piletinu pečete u rerni, uvijek je dobro osušiti je papirnim peškirom prije termičke obrade. To će pomoći da se koža u rerni bolje zapeče i bude hrskava.

Pretjerano mariniranje

Marinade mogu dodati fantastičan okus piletini, ali ako je ostavite previše dugo u marinadi ili koristite marinadu s previše kiseline (poput limunovog soka ili octa), može doći do "kuhanja" mesa, što rezultira suhom i žilavom teksturom. Umjesto toga, pokušajte marinirati piletinu najviše nekoliko sati prije pečenja i pazite da ne pretjerate s kiselinom u sastojcima marinade.

Recept za batake

Nepravilna temperatura pečenja

Jedan od najčešćih razloga za suhu piletinu je pečenje na previsokoj temperaturi ili predugo pečenje. Idealna unutrašnja temperatura piletine bi trebala biti oko 75 °C. Ustvari, najbolje je koristiti termometar za hranu kako biste bili sigurni da je piletina pečena dovoljno, ali ne i previše.

Meso ne odmara nakon pečenja

Nakon što izvadite piletinu iz rerne ili s roštilja, važno je da joj dopustite da odmori nekoliko minuta prije nego je narežete i poslužite. Ovo omogućuje da se sokovi ravnomjerno rasporede po mesu, što rezultira većom sočnošću. Ako je prerežete odmah nakon pečenja, sokovi će se izgubiti, a piletina će biti suha, javlja centarzdravlja.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije