Novo istraživanje otkriva: Manje ćete gladni biti ako ovo izbacite iz svoje prehrane
Preporuka da se šećer zamijeni umjetnim zaslađivačem često se daje kako bi se smanjio unos kalorija i spriječilo propadanje zuba.
Međutim, istraživanja sugerišu da zamjena šećera može povećati aktivnost u dijelu mozga poznatom kao hipotalamus, što može dovesti do povećanog osjećaja gladi.
Za razliku od šećera, sukraloza (poznata pod brandom Splenda) nije povećala nivoe određenih hormona u krvi koji izazivaju osjećaj sitosti, otkrilo je jedno istraživanje. Autorka studije, dr. Kathleen Alanna Page, istraživač u oblasti gojaznosti sa Univerziteta Južne Karoline, izjavila je da efekti umjetnih zaslađivača mogu uzrokovati promjene u žudnji za hranom. Dodala je: "Ako vaše tijelo očekuje kaloričan unos zbog slatkoće, ali ne dobije kalorije koje je očekivalo, to može promijeniti način na koji mozak postepeno počinje da žudi za tim supstancama."
Bosna i Hercegovina saznala potencijalne rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu
Otprilike 75 učesnika studije zamoljeno je da popiju napitak sa sukralozom, šećerom ili vodom, a zatim su obavljeni skeneri mozga, krvni testovi i procjena osjećaja gladi.
Kada su učesnici pili napitak sa šećerom, nivo šećera u krvi im je porastao, što je dovelo do otpuštanja hormona koji ga regulišu.
Kako savršeno pripremiti piletinu: Mali trikovi uz koje više neće biti suha, žilava ili prepečena
Dr. Page je objasnila: "Tijelo koristi ove hormone kako bi signaliziralo mozgu da ste konzumirali kalorije, što smanjuje osjećaj gladi."
"Sukraloza nije imala taj efekat, a razlike u hormonalnim odgovorima na sukralozu u odnosu na šećer bile su još izraženije kod učesnika sa gojaznošću."
Dr. Page je istakla da ovo istraživanje postavlja važna pitanja o dugoročnim efektima konzumiranja zaslađivača na tjelesnu masu i ponašanje pri ishrani.
Dodala je: "Da li ove supstance uzrokuju promjene u mozgu djece koja su u riziku od gojaznosti? Mozak je posebno osjetljiv u tom periodu, pa bi to mogao biti ključni trenutak za intervenciju."
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Metabolism.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.