Prhki kolačići sa finim punjenjem idealna su poslastica za vikend

0
Radiosarajevo.ba
Prhki kolačići sa finim punjenjem idealna su poslastica za vikend
Foto: Screenshot/Instagram / Kolačići s makom i limunom

Treba li vam još koji recept za slatko, na pravom ste mjestu. 

Riječ je o kolačićima od prhkog tijesta s finim punjenjem od maka. Otkrili smo ih na Instagramu @feeding_art iza kojeg stoje dvije sestre, Inga i Liliy, koje možete pratiti i na istoimenom blogu.

Sastojci

Za tijesto:

Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?

Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?

  • 300 g glatkog brašna
  • 170 g maslaca
  • 100 g šećera
  • vanilin šećer
  • 1 jaje 
  • naribana korica jednog limuna

Za punjenje:

  • 110 g mljevenog maka
  • 2 velike kašike šećera
  • 50 ml mlijeka
  • malo ruma
  • naribana korica jednog limuna
  • 1 velika kašika soka od limuna

Priprema

Zagrijte mlijeko, dodajte ga mljevenom maku, šećeru i aromama te dobro promiješajte i pustite da se ohladi.

Ukusno čudo sa samo dva sastojka: Isprobajte najlakši čokoladni kolač na svijetu

Ukusno čudo sa samo dva sastojka: Isprobajte najlakši čokoladni kolač na svijetu

Umijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka, umotajte ga u prijanjajuću foliju i ostavite ga da neko vrijeme u frižideru.

Oblikujte 24 jednake kuglice, svaku kuglicu na dlanu pritisnite, tako da se dobije glatka površina pa na nju stavite kašičicu punjenja te stisnite tijesto sa svih strana kako bi se zatvorilo u kuglicu. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, poredajte kuglice pazeći na razmak jer će se tokom pečenja raširiti.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175°C oko 15 minuta. Ostavite da se malo ohlade pa ih pospite šećerom u prahu ili ih uvaljajte u njega, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije