Recept: Prhke kiflice od vrhnja punjene orasima

Radiosarajevo.ba
Recept: Prhke kiflice od vrhnja punjene orasima
Foto: Slatki svijet / Ukusni roščići i prhke kiflice

Roščići, odnosno prhke kiflice čije se tijesto priprema od masti i kiselog vrhnja te nadjeva orasima pravo su blago iz riznice recepata Slatkog svijeta.

Recepti / Najbrše, najmekše, najukusnije: Kiflice sa svježim sirom

Sastojci:

Tijesto za kiflice
200 g kiselog vrhnja
200 g maslaca 
500 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli

Nadjev od oraha
150 g mljevenih oraha
150 g šećera
2 vanilin šećera
100 ml vrelog mlijeka
1 žlica ruma

Priprema

Kiselo vrhnje i maslac izmiješajte pjenjačom pa dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Umijesite glatko tijesto, po potrebi dodajte još malo brašna.

Tijesto omotajte prozirnom folijom pa spremite u frižider na sat vremena.

Prije nego što razvaljate tijesto, pripremite nadjev. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom te prelijte vrelim mlijekom. Ukoliko je smjesa previše suha dodajte još samo malo mlijeka.

Rashlađeno tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio tijesta tanko razvaljajte u oblik kruga. Krugove razrežite na trokute (6-8 trokuta) te svaki napunite smjesom od oraha. Oblikujte kiflice i slažite ih na namaščen i pobrašnjen lim za pečenje.

Kiflice pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180 °C. Kiflice tijekom pečenja ne smiju zagorjeti već trebale biti svijetle.

Kiflice malo ohladite, a zatim ih po želji uvaljajte u šećer u prahu. Umjesto s orasima, kiflice možete puniti omiljenim džemom, piše Slatki svijet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije